Kostel svatého Vavrince - Brno, Czech Republic
Kostel svatého Vavrince v Brne
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Kostel svatého Vavrince

Rímskokatolický farní kostel svatého Vavrince se nachází v Kristenove ulici v brnenské mestské cásti Komín. Fara se nachází vzadu za kostelem, v sousedství školní budovy.
Kostel byl vystaven roku 1324 dvojnásobnou královnou Eliškou Rejckou, aby na nej byla prenesena farní práva kostela Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brne, který se stal chrámem klášterním. Roku 1720, pri velkém požáru Komína, vyhorel i kostel. K jeho celkové oprave došlo až v letech 1883-1884 podle návrhu zemského konzervátora a diecézního architekta Augustina Prokopa. Pritom byla na cimburím zakoncené hranolové veži vystavena jehlancovitá nástavba ukoncená krížem.
Podle návrhu akademického architekta Antonína Blažka z Králova Pole byl kostel v letech 1911-1913 zásadne prestaven, nová a vetší hlavní lod byla probourána a postavena napríc k puvodní lodi. Puvodní presbytár tvorí dnes bocní kapli s oltárem. Rozsáhlé opravy si kostel vyžádal na prelomu 20. a 21. století, kdy byla zrekonstruována vež, fasáda, kamenný portál, strecha i varhany a pred kostelem umístena kašna, s kamennou plastikou, predstavující Starý a Nový zákon.
Jde o farní kostel komínské farnosti.

Church of St. Lawrence
The Roman Catholic parish church of St. Lawrence is located on Kristenova street in the city district of Brno called "Komín" (EN: "Chimney"). The church was built in 1324. Between 1883-1884 were made complete reconstruction by the architect Augustin Prokop. Under the proposal of the academic architect Antonin Blazek was in the years 1911-1913 depicted church substantially rebuilt. Further extensive repairs of church were requested at the turn of the 20th and 21st century when there were reconstructed tower, facade, stone portal, the roof and the church organ.

Zdroj/Source: (visit link)
Type of Church: Church