Gammel Estrup Slot, Denmark
Gammel Estrup Slot stammer helt tilbage fra 1300 tallet- Gammel Estrup Gammel estrup castle can be dated back to the 14th century.
Location: Denmark

Hvornår Gammel Estrup nøjagtigt blev opført er uvist, men ved arkæologiske udgravninger på voldstedet er fundet bygningsrester fra 1300-tallet, og gennem middelalderen findes også vidnesbyrd om de perioder, hvor godset har været en del af jordstridigheder eller er blevet ødelagt i forbindelse med krig.

Gammel Estrup har i 600 år været ejet af den samme familie, og de ældste dele af de nuværende bygninger stammer fra ca. 1490, hvor ejeren, Lave Brock (-ca. 1504) opførte en stenfæstning på stedet. Lave Brock var en temperamentsfuld herre, som nok kunne have brug for et sted at være i sikkerhed. I 1468 dræbte han købmanden Niels Paaske fra Randers med egen hånd.

Herregården fik for størstedelen sit nuværende udseende i første halvdel af 1600-tallet, hvor Christian IV's rigsråd Eske Brock (1560-1625) ombyggede og moderniserede huset. Eske Brock var en af Danmarks rigeste mænd i sin samtid, og han er især kendt fordi han førte dagbog. De bevarede dagbøger giver et enestående indtryk af hverdagslivet for en rig adelsmand på Christian IV's tid. Eske Brock er den første af Gammel Estrups ejere, hvis portræt findes på godset.

Familien Brock ejede ikke kun Gammel Estrup. Herregården var en del af et større godskompleks med adskillige andre skiftende godser og herregårde. Eske Brock efterlod sig ingen sønner, men hans datter Jytte Brock (1595-1640) og hendes mand Jørgen Skeel (1578-1631) arvede Gammel Estrup ved Eske Brocks død. Jørgen Skeel var en meget magtfuld mand, idet han var rigsråd (medlem af regeringen) og rigsmarsk (krigsminister), og han var så mægtig, at han kunne udfordre Christian IV's magt

The manor is a Renaissance building in red brick with a courtyard surrounded by a moat. For over 600 years Gammel Estrup was passed down by inheritance - until it was finally sold in 1926. As you pass the manor you can also see the extensive farm buildings.

It is not known when the original Gammel Estrup was built. Archaeological excavations around the site have discovered remains from the 14th century, and there is further, medieval, evidence of the periods when the manor was part of a land dispute or was destroyed by warfare.

A single family owned the manor for 600 years. The oldest part of the present building dates from c. 1490, when the owner, Lave Brock (c. 1504), erected a "stone house" at the spot. A stone house is another word for a fortress, Lave Brock being a temperamental man who doubtless needed a secure retreat. In 1468, for example, he killed Niels Paaske, a Randers merchant, with his bare hands.

The renaissance manor

The change to the manor's present-day appearance took place largely in the 17th century, when Eske Brock (1560-1625), a member of Christian IV's Royal Council, rebuilt and modernised the house. Until his death in 1625 Eske Brock was one of Denmark's wealthies men. He is the best-known of the manor owners at Gammel Estrup - not for his deeds but for his diary, which gives a unique insight into everyday life for a rich nobleman in the time of Christian IV.

It is important to note that Gammel Estrup was not the only estate owned by the Brock family. It formed part of a large estate complex with several other manors. Eske Brock left no male issue, so his daughter, Jytte Brock (1595-1640) and her husband, Jørgen Skeel (1578-1631), inherited the estate when Eske Brock died in 1625. Jørgen Skeel was also a Member of the Royal Council and a man of such power that he could challenge King Christian IV himself.
Date of origin:: 01-01-1600

Architect(s): unknown