Renaissance portal of Modletice house/Renesancní portál Modletického domu ve Slaném, (Central Bohemia) Cz
33U E 434996 N 5564608
En: Renaissance portal house c.p.14, called Modletický, in Slaný city, Central Bohemia. Cz: Renesancní portál domu c.p.14, zvaného Modletický, ve Slaném, z roku 1587 se sochou sv. Jana Nepomuckého a dvema andely.
Location: Středočeský kraj, Czechia

En: The original Gothic house (basement probably from 13-14 century) bought in 1518 by Ondrej Antoš, a significant citizen of the town Slaný. Since 1536, there has been a beer brewery. In 1578 the house was rebuilt in a Renaissance style. The sandstone portal was built that year, to which a Baroque statue of St. John of Nepomuk with two angels was added. After a fire in 1795 the house was rebuilt in Classicist style. In 2010, the house has been renovated and the brewery Antoš was renewed. The house is located in Slaný city, Central Bohemia, Czech Republic.
Cz: Puvodní gotický dum (nárožní sklep snad z konce 13. nebo poc. 14. stol.) prešel r. 1518 do vlastnictví rodu Antošu. Václav Antoš, císarský rychtár v letech 1569-1587, nechal r. 1578 dum prestavet do soucasné podoby. Dalším majitelem domu byl potom Vilém Modletický, jehož jméno dum nese dodnes. Vchod zdobí renesancní kamenný portál s polokruhovou archivoltou a kanelovanými sloupky podpírajícími rovnou rímsu. V portálu najdeme datum 1587 a iniciály SW, stylizované do tvaru kotvy. V období baroka byla nad portálem umístena barokní soška sv. Jana Nepomuckého s andílky. Po požáru v roce 1795 byl dum klasicistne prestaven. Roku 2010 prošel objekt rekonstrukcí a byl obnoven provoz pivovaru Antoš.
Type of material of the door: Wood

Functional door?: Yes