Jasan ztepilý / European ash - Nymburk (Central Bohemia)
33U E 502955 N 5559595
Depicted beautiful European ash (jasan ztepilý, <I>Fraxinus excelsior</I>), the only by state protected tree in town Nymburk, is located in Velké Valy street in town' centre.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Depicted beautiful European ash (jasan ztepilý, Fraxinus excelsior), the only by state protected tree in town Nymburk, is located in Velké Valy street in town' centre.

This mighty tree, more than 260 years old and 23 m high, decorates small park in Velké Valy street. The tree is was declared as "Memorable tree" (Památný strom), protected by state, in 1978.

Na katastrálním území Nymburk se nachází pouze jeden památný strom a to jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) rostoucí na pozemku parc. c. 1325 v ulici Velké Valy (v Parku Hrdinu naproti Husovu sboru), který je dle výpisu z katastru nemovitostí ve vlastnictví Mesta Nymburk. Tento strom byl vyhlášen stromem památným v roce 1978 a to na základe jeho ojedinelého vzrustu, veku a estetického vzhledu. Dle dochovaných údaju se jedná o strom 250-ti letý a dle merení, provedených v roce 2003, je tento památný strom 22 m vysoký, o obvodu kmene, mereného ve výšce 1,30 m nad zemí, 420 cm. Poslední odborné ošetrení této památné dreviny, zahrnující ošetrení a konzervování starých ran a pahýlu prípravkem Ibefunginem, bylo provedeno v ríjnu roku 2004. Mesto Nymburk, jakožto vlastník, získalo na ošetrení dotaci z krajinotvorného programu MŽP.

Genus/Species: Fraxinus excelsior (Jasan ztepilý / European ash)

Height: 75