Korskirken - Vallekilde, Denmark
Vallekilde Valgmenighed Korskirke er opført i 1882
Location: Denmark

Den grundtvigske kreds i Vallekilde går tilbage til 1865, da Ernst Trier grundlagde sin højskole. I 1874 blev grundtvigske præst V.J. Hoff imidlertid kaldt til den nyoprettede valg-menighed i Ubberup, - og de grundtvigske i Vallekilde fulgte med. Man kørte med hest og vogn til gudstjeneste i Ubberup, eller gik. (ca. 18km) Muntre beretninger er overleveret om "de vakte", der sang af hjertens lyst på vej hjem fra kirke, mens bønder og andet godtfolk langs vejene rystede på hovedet… Hver anden søndag kunne man dog "nøjes" med at gå på højskolen, hvor Ernst Trier prædikede. Korskirken indvies 8. oktober 1882 Da flere efterhånden syntes, det blev for besværligt at tage så langt som til Ubberup for at høre en grundtvigsk forkyndelse, enedes menighedskredsen i Vallekilde omsider om at bygge, hvad man vel kunne kalde en "annekskirke" til Ubberup Valg-menighedskirke. Og da først den endelige beslutning var taget i februar 1882, gik der ikke lang tid før tegningerne af Korskirken var udformet af Andreas Bentsen, bygmester og lærer ved håndværkerskolen i Vallekilde. Kirken blev bygget af lokale håndværkere og elever på Vallekilde Højskole. formål er at holde gudstjenester og møder ud fra Luthers og Grundtvigs evangeliesyn. Årsagen til kirken hedder "Korskirken" er fordi kirkens grundplan er et kors!

Grundtvigian group in Vallekilde goes back to 1865 as Ernst Trier founded his high school. In 1874 Grundtvigian priest V. J. Hoff owever called to the newly formed congregation in Ubberup - and the Grundtvigian in Vallekilde came with. They drove by horse and wagon to worship in Ubberup, or walked. (about 18km) Cheerful stories are supplied on "the awakened" that song high of desire on the way home from church, while farmers and other folks along the road shook their heads ... Every second Sunday they could just walk to the high school, where Ernst Trier was preaching. The CrossChurch consecrated 8 October 1882 As more by now seemed it was too difficult to take as far as Ubberup to hear a Grundtvigian preaching, agreed congregation constituency in Vallekilde finally to build what one might well call a "chapel" to Ubberup-congregation church. And as othe final decision was taken in February 1882, it did not take long before the drawings of the Korskirken was designed by Andreas Bentsen, builder and teacher at the craftsman school in Vallekilde. The church was built by local craftsmen and students off Vallekilde School. purpose is to hold religious services and meetings from Lutheran and Grundtvig Gospel vision. The reason for the church called "Korskirken" is because the church's ground plan is a cross!

Active Church: Yes

School on property: No