CoA of Schwarzenberg family - Prachatice, Czech Republic [
CoA of Schwarzenberg family on wall of Princely House.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Dvoupatrový renesancní dum, vystavený v roce 1572, byl majetkem prachatického rodáka, právníka a spisovatele Jakuba Menšíka z Menštejna, královského prokurátora (1601-1603) a purkrabího Pražského hradu (1603-1614). V roce 1580 se dum stává majetkem mesta.
Kamenný portál je zdoben schwarzenberským znakem.

Schwarzenbergové jsou puvodem franský šlechtický rod, poprvé doložený v roce 1172 pod jménem Seinsheim. Pod tímto jménem vystupovali až do 15. století.

Koncem 17. století získal schwarzenberský znak podobu, kterou má do soucasnosti. K puvodnímu stríbrne a modre pruhovanému erbu pridali pri porážce Turku znak s hlavou Turka, do které klove havran, v dalším poli stojí vež na cerné hore. Hrabství Kleggau (Klettgau, historická krajina v Nemecku a Švýcarsku) rovnež kdysi patrící rodu Schwarzenbergu, je zpodobnena tremi snopy.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Schwarzenberg family