Wayside shrine at St Trinity (Boží muka u sv. Trojice) - Pašinka, Czech Republic
33U E 513171 N 5538627
Recently renovated wayside shrine from 19th century made of plastered querried stone at village Pašinka near Kolín / Boží muka z lomového kamene, postavené pravdepodobne na pocátku 19. století u obce Pašinka na Kolínsku
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN

Recently renovated wayside shrine made of plastered quarried stone at located in north edge of village Pašinka near Kolin, at the end of a hollow way and under an old lime tree. Inside the four niches at the upper part of the shrine one can found pictures of St Trinity, St Wenceslaus, St John of Nepomuk and St Bartholomew.

CZ

Boží muka z lomového kamene, postavené pravdepodobne na pocátku 19. století. Opravena byla v roce 2005–06 a v roce 2009 byla doplnena o reprodukce obrázku sv. Trojice, sv. Václava, sv. Jana Nepomuckého a reprodukce obrazu sv. Bartolomeje od Petra Brandla z kolínského chrámu sv. Bartolomeje.

Boží muka stojí dle místní legendy na míste, kde si v roce 1349 vzali život syn vladyky Vinderveina, majitele místní tvrze a dcery vladyky Buzka z rodu Lipanských, vlastníka horejšího dvora v Pašince.

Boží muka tvorí spolu s památnou lípou významný krajinotvorný ce­lek.

Citováno z (visit link)