Sokolovna - Slapanice, Czech Republic
CZ: Sokolovna Slapanice // EN: Sokol Centers Slapanice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Sokolovna je již více než 80 let pro Šlapanice významným spolecenským, kulturním a telovýchovným strediskem. 15. kvetna 1892 byla ve Šlapanicích založena telovýchovná jednota Sokol, která již ctyri roky po svém vzniku pocítila nutnost vlastní telocvicny, a proto bylo v roce 1896 zrízeno Družstvo pro výstavbu sokolského domu. To se zabývalo problémem cvicebních a spolkových prostoru, které byly doposud v místních hostincích a s rostoucím poctem clenu Sokola, napr. v roce 1910 to bylo již témer 200, již nebyly dostacující.

Po 1. svetové válce, když byla cinnost Sokola obnovena, se zacalo na jare roku 1920 s prípravami stavby, o rok pozdeji byla již nová budova pripravena k provozu a slavnostne otevrena 14. srpna 1921.

Rok poté venoval vlastnorucne psanou darovací listinou jednote šlapanický rodák, akademický malír Alois Kalvoda velkorozmerný obraz s názvem Život lidský, který je dodnes ozdobou hlavního sálu. Toto umelecké dílo bylo tehdy pojišteno na cástku 180 000 Kc.

V roce 1923 byly v prízemí zrízeny hostinské prostory a v roce 1929 byla pristavena kuželna a upraveno okolí sokolovny. Protože starý kinosál umístený v prízemí budovy již nestacil, bylo v roce 1937 podle návrhu Ing. arch. Müllera pristaveno nové kino. Sokolovna utrpela nálety ve 2. svetové válce, avšak do dvou let byla znovu opravena. Roku 1969 byla dokoncena nová fasáda a prestavba hlavního vchodu. O dva roky pozdeji pak byla provedena nadstavba kina a byl zrízen samostatný vchod do telocvicny. Dnes je celá budova majetkem Sokola, který ji má i ve správe. Nachází se témer na konci Nádražní ulice, c. p. 706/87, po levé strane smerem od centra Šlapanic na Kobylnice. Je posazena více než metr pod úrovní ulice, z chodníku se k ní sestupuje po dvou schodištích.

Puvodní stavbe dominoval honosný vchod se ctyrmi sloupy, které soucasne podpíraly balkón. Její podoba se zmenila po pristavení kina. Budova je jednopatrová, od zeme asi do jednoho metru obložena kameny, nad nimi je pak brízolitová omítka. Ve stene privrácené k ulici jsou puvodní tabulková okna.

V prízemí je malý sál a prostory restaurace, nad ní pak velký sál telocvicny.

Venku sokolovnu obklopuje malý parcík s nekolika stromy a nedávno zrízeným detským hrištem. Prímo pred hlavním vchodem je malé prostranství s vyvýšeným pódiem, kde se obcas konají letní noci. Tento prostor je ale predevším využíván detmi a také restaurací Sokolovna, jako venkovní posezení.

Stojíme-li pred vchodem, nelze prehlédnout podlouhlou budovu vpravo a také vstup do dnes již nefungujícího kina. Podlouhlá budova sloužila dríve jako kuželna se dvema kuželkárskými dráhami. Dnes je po oprave používána jako prístrešek s posezením. Pri pohledu vzhuru nad vchod se naskytne pohled na kamenného sokola s roztaženými krídly, který zde jako symbol Sokola tuto stavbu hlídá. Je umísten nad balkónem, ze kterého se pri významných událostech vyvešují vlajky.

Hlavní sál s pódiem je v soucasné dobe hojne využíván jako telocvicna pro ruzné sporty a cvicení, predevším v zime. Slouží však i ke kulturním úcelum, konají se zde ruzné plesy, koncerty a predstavení, napr. šlapanických ochotníku. Malý sálek, jenž je soucástí restaurace, se využívá k soukromým akcím a ruzným oslavám.

EN:
Sokol is already more than 80 years for Šlapanice significant social , cultural and physical education center . 15th May 1892 was founded in Šlapanice of Sokol , already four years after its establishment, felt the need to own the gym , and it was established in 1896 for the construction of cooperative Sokol house. To address the problem of exercise and federal areas that were previously in the local pubs and a growing number of members of Sokol , for example, in 1910 it was nearly 200, were no longer sufficient.

After the first World War II, when the activity was restored Sokol , began in the spring of 1920 with the preparation of the construction , and a year later a new building was already ready for operation and officially opened on 14 srpna 1921.

One year later donated handwritten Deed of unity Šlapanice native painter Alois Kalvoda large scaled image called human life , which is still adorn the main hall . This work of art was then insured for the amount of 180 000 CZK .

In 1923 he was raised the hospitality area and in 1929 was added to the bowling alley and gymnasium regulated area . As the old cinema situated on the ground floor of the building already was not enough, in 1937, was designed by Ing . arch Müller new two-car cinema . Sokol suffered raids in the 2nd World War II, but within two years was again repaired. In 1969 was completed new facade and rebuilding the main entrance. About two years later, was an extension of cinema and established a separate entrance to the gym . Today the building is owned by Sokol , who has under management. Located near the end Nádražní Street , No. 706/87 , on the left side towards the center Šlapanic to Kobylnice . It sits more than a meter below street level , from the sidewalk to her down two flights of stairs.

The original structure was dominated by spectacular entrance with four columns , which also supported the balcony . Her appearance changed after positioning to the cinema. Storey building , from the ground to about one meter revetment , above them then brízolitové plaster . In the wall facing the street are original table window.

On the ground floor is a small hall and restaurant area , above the Great Hall gym.

Outside gymnasium surrounded by a small park with a few trees and recently set up a children's playground . Directly in front of the main entrance there is a small space with a raised stage , which sometimes contains a summer night. This space is primarily used by children but also restaurants and Sokol , an outdoor seating area .

Standing in front of the entrance , you can not overlook elongated building on the right and the entrance to the now incorrect cinema . Oblong building was formerly a bowling alley with two bowling alleys . Today, after the repair is used as a shelter with seating. Looking up above the entrance to a glimpse of a stone falcon with outspread wings , which are a symbol of Sokol watching this building . It is located above the balcony , from which the major events flown flags.

The main hall with a stage is currently widely used as a gymnasium for various sports and exercise , especially in winter. But it serves also as a cultural , held here different balls , concerts and performances , such Slapanices amateurs . Small cup , which is part of the restaurant , is used for private parties and various celebrations .
Currently in use by Sokol: yes

Date Built or Acquired: 01/08/1921