Antonin Prasek - Bohutice, Czech Republic
Antonin Prasek was local pastor in small Moravian village Bohutice.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

The pastor Antonin Prášek (1886–1959) lived in a small Moravian village Bohutice. He is merited with the construction of a replica of Lourdes grotto in Bohutice (visit link) and an unique collection of 54 sculptures The Stations of the Cross in life size, which is exposed to the castle Bohutice (visit link) .

See also: (visit link)

Statue Description
- metal bust, placed on a sandstone plinth (cca 1,2 m high)
- religious person is dressed in Roman collars and priestly headdress

===================================================================

Farár p. Antonín Prášek, (1886–1959) si ze svých cest po svete – na jeho náhrobku na místním hrbitove je uvedeno „...poutník lurdský a jeruzalémský...“ – prinesl touhu vybudovat z Bohutic dustojné poutní místo.
Prvním krokem k uskutecnení tohoto plánu bylo vybudování Lurdské jubilejní jeskyne. Díky jeho vytrvalosti a také výborným organizacním schopnostem byla v prostoru pod hrbitovem dne 8. cervence 1928, arcibiskupem pražským dr. Fr. Kardacem, slavnostne vysvecena zmenšená kopie Lurdské jeskyne s oltárem z kararského mramoru.

Snahy faráre Práška vysvecením Lurdské jeskyne neskoncily.
Další metou melo být vybudování Svatováclavského parku, kde na polích pod hrbitovem chtel zrídit 14 zastavení „Krížové cesty“, pro než objednal celkem 54 soch v životní velikosti. Výroba techto soch byla roku 1930 zadána sochari Bohumilu Bekovi z Kutné Hory. Ten roku 1937 predal poslední kus unikátního díla z cedrového a lipového dreva.
Bohužel druhá svetová válka prerušila rozvoj tohoto ambiciózního díla a konecné umístení soch na svá místa. Ty byly proto prestehovány do prístavku u Lurdské jeskyne. K posvecení Krížové cesty v Bohuticích došlo dne 27. února 1944. Po válce se už plán nepodarilo dokoncit.
V roce 2007 se díky úsilí farnosti a obecního úradu podarilo navrátit sochy Krížové cesty zpet do Bohutic. V cervnu 2007 zapujcila farnost Bohutice sochy obci Bohutice na dobu 25 let. Ve stejném roce byly sochy zprístupneny na zámku Bohutice verejnosti.