Kaple v Malomericích, Brno, Czech Republic
33U E 619736 N 5453387
CS: Kaplicka v mestské cásti Brno-Malomerice (Proškovo nám.). EN: Waychapel in city district Brno-Malomerice.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[EN]
Chapel with a tower was built in 1905 as a gift to citizens of Malomerice for approval to construct a nearby cement plant.

[CS]
Kaple v Malomericích byla postavena v roce 1905 jako podekování zakladatele malomerické cementárny Leo Czecha obcanum vsi, že souhlasili s výstavbou prumyslového závodu. Jiné prameny uvádejí Gustava Kohna a jeho syny, kterí ale vlastnili cihelnu. V literature je rovnež casto zminována chybná datace stavby, která je uvádena jako „19. století“ bez podrobností

Kaplicka s veží byla postavena v roce 1905 jako dar malomerickým obcanum za souhlas s výstavbou nedaleké cementárny.