Alej lip (Bosonožské nám.) - Brno, Czech Republic
Skupina 34 lip na Bosonožském námestí
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Depicted trees (Tilia cordata and Tilia platyphyllos) are located in centre of city district Brno-Bosonohy on Bosonožské square. These trees are protected by state since 1999.

Alej lip na Bosonožském námestí
V Bosonách, mestské cásti Brna, rozkládající se za západním okraji mestské aglomerace , roste stromoradí z historických chránených památných lip. Bosonožské námestí je typická ukázka návsi ulicního typu a lípy predstavují dve aleje ve stredovém pásu. Skupinu tvorí lípy velkolisté a lípy srdcité a je jich celkem 34 stromu . Jsou rozdeleny na tri skupiny. První skupinu od druhé delí uprostred stojící rodinný domek a hasicská zbrojnice, druhou skupinu stromu od tretí oddeluje budova školy a kostela. Vetšina stromu se teší dobrému zdraví, snad proto, že jsou chráneny okolními domy a není zde tak silná doprava, jakou jsou zatežovány stromy pri rušných cestách. Další pozustatek krásné aleje vede kolem bývalého areálu Velké ceny. Za dálnicí mužeme v polích pozorovat statné lípy, které lemovaly dnes již zrušenou cestu. Prejme lípám v Bosonohách další nerušený vývoj, aby dorostly ve zdraví své nejvetší možné mohutnosti.

Obvod kmenu se pohyboval pri merení v roce 2004 mezi hodnotami: 139 - 227 cm. Mereno 130 cm nad zemí.

Lípy tvorí skupinu dlouhovekých mohutných opadavých stromu celedi lipovitých , dorustajících výšky až 30 metru s obvodem kmene 3 - 4 metry . Rod Tilia zná sedm druhu , z nichž u našich podmíkách jsou nejvíce rozšíreny lípa malolistá = srdcitá , lípa velkolistá = širokolistá , jejich prirozený , v prírode spontálne vzniklý kríženec lípa obecná = evropská . V parcích a arboretech jsou vysazovány dovezené okrasné druhy - lípa zelená = krymská s previslými vetvemi , lípa stríbrná = plstnatá s listy na rubu plstnate bíle zbarvenými , lípa rapíkatá a lípa americká .

Zdroj: (visit link)
Genus/Species: Tilia cordata Mill. and Tilia platyphyllos Scop.