Town hall - Jimramov, Czech Republic
Renesancní radnice mestyse Jimramov
Location: Kraj Vysočina, Czechia

The Town Hall
The original Renaissance town hall, which was later rebuilt in the Classicist style, is probably the oldest building in Jimramov. Above the entrance you can see the town heraldry, which forms the Renaissance gable with three silver pikes representing three local hills - the Holý, Padelek and Prosicka Hill. Three golden stars were added to this heraldry in the 18th century as decoration.

Radnice
O radnici je zápis v purkrechtních knihách z roku 1597. Byla postavena jako objekt s mansardovou strechou, s hrebenem rovnobežným s celní stenou budovy. V tomto hrebeni byla vežka se zvonkem ke svolávání obcanu pri požáru. Mimo hlavních vrat mela radnice ješte v roce 1750 další tri vchody, kde byly od pocátku masné krámy. V roce 1800 byla vedle hlavních vrat již jen jedna další vrata, jimiž se vcházelo k masným krámum, které zde byly až do roku 1900. V prízemí budovy byl již od roku 1600, pak ješte v roce 1700, hostinec. Snad byl pozdeji zrušen, nebot se v roce 1794 znovu zrizuje. Budova byla prestavována v roce 1804, kdy se staví také bocní trakt. Zde v prízemí byla obecní šatlava (vezení), a to ješte po roce 1919. Nad šatlavou bydlel obecní strážník. Zasedací místnost zastupitelstva obce byla od pocátku v prvním poschodí budovy. Vedle ní, v malé místnosti s oknem, opatreným ozdobnou mríží, byl obecní archiv. Zde byly vedeny a uloženy všechny písemnosti, týkající se majetkových vztahu, tzv. purkrechtní kniha. V dobe, kdy na radnici sídlil lékar, byl archiv vynesen a mnoho dokumentu se ztratilo. Až v roce 1940 byl usporádán a uložen na puvodní místo. Za sálem do dvora byla úradovna Cyrilo - metodejské záložny až do roku 1929. Pak zde byla Živnostenská záložna.
V prucelí budovy je znak obce: tri stríbrné hroty v modrém poli a nad nimi zlaté hvezdy. Budova je kulturní památkou.

Zdroj: (visit link)
Date of origin:: cca. 1590-97