Zámek - Jimramov, Czech Republic
Zámek v Jimramove
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Zámek Jimramov
"Za zakladatele zámku je považován Pavel Katharin z Katharu (zemský purkrabí markrabství moravského), který koupil jimramovské panství v roce 1588. Byl první, kdo si zvolil Jimramov za své sídlo, ale protože tu nebyla vhodná budova,dal postavit v roce 1593 nejstarší cást dnešního zámku v renesancním stylu. Nade dvermi je pametní deska se tremi erby (zakladatele zámku a jeho dvou manželek). Na pocátku 17. stol. získává zámek Vilém Dubský z Trebomyslic pro svého syna Jana. Ten se proslavil jako svobodomyslný vzdelanec, který vydal církevní artikule a reformoval soudnictví na svém panství (podmínené a náhradní tresty – jimiž predbíhá evropskou soudní praxi o 300 let). Po bitve na Bílé hore byl majetek tomuto protestantskému šlechtici zkonfiskován. Kupuje ho Štepán Schmidt, pro dluhy ho postupuje hrabence Šlikové. Ta ho v roce 1632 prodává hrabeti Jirímu z Náchoda. Za jeho syna Leopolda z Náchoda dochází k velkému útisku poddaných, až mnozí odešli do Uher. V 1663 postupuje panství své manželce Terezii Františce z Gallasu, v roce 1669 zpustošené panství prejímá její švagr Jan Václav Novohradský z Kolovrat. V roce 1680 prejímá zkonsolidované panství jeho syn Filip Antonín z Kolovrat – hospodárství znovu upadá. V roce 1689 kupuje panství v dražbe rytír Konrád Ferdinand z Bornsadtu., od roku 1691 vládla jeho manželka – dochází ke sporu o pozemky na ceské strane „za vodou“ s policskými obcany, hájila je v cele svých poddaných na koni se zbraní v ruce. Její dcera Marie Anna z Niebru se ujímá panství v roce 1712, v roce 1746 její neter Marie Antonie z Waldorfu staví severní krídlo zámku a krytou chodbu do oratore katolického kostela. V roce 1778 postupuje panství své neteri Marii Theodore, rozené z Freiensfelsu, provdané za hrabete Antonia Belcredi. V 19. stol. je staveno západní krídlo a tím se uzavírá ctvercové nádvorí. Na nádvorí stojí kašna z roku 1809 a na zdi slunecní hodinyz roku 1798. Belcrediové jsou majiteli až do roku 1948. od roku 1963 zde bylo Strední odborné ucilište železnicní,do roku 1998 Integrovaná strední škola dopravy a zasilatelství. V restituci zámek navrácen Belcredium v roce 1991. V soucasné dobe pro verejnost uzavren."

Zdroj: (visit link)

Jimramov chateau
"Pavel Katarin from Katar, who bought the Jimramov manor in 1588, is considered to be the founder of the chateau. He built the southern and eastern chateau wings. In the 18th century the northern wing and covered above ground corridor was built. The corridor connects the chateau with a nearby Catholic church. The last western wing was built as late as at the turn of the 18th and 19th century and the owner of the barony was the Italian Belcredi family. By adding the last wing, a quadrangle with a well came to being. In 1948 to 1991 the Railway Apprentice Training centre had its headquarters there. After the restitution in 1991, the property originally owned by the Belcredi Family, which was confiscated in 1948, was given back to the Belcredi family. The chateau is open to the public."

Style: Baroque

Type of building (structure): Chateau or castle