Monument Baudouin de Hemptinne - Dranouter- Belgium
Memorial for pilots killed in action in Dranouter
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Nederlands

Circus 157 was de codenaam voor de geallieerde luchtaanval op het Franse Rijsel (Lille) op 5 mei 1942. Rond 15:30 barst boven Heuvelland een luchtgevecht los. Een groepje Britse Spitfire's en een groepje Duitse FW-190's jachtvliegtuigen, beschoten elkaar. Kogels en hulzen vliegen in het rond, terwijl er op de grond paniek is uitgebarsten onder de Heuvellandse bevolking.

Vijf geallieerde piloten kwamen bij dit gevecht om het leven. Het toestel van Karel Pavlik stortte neer op de flanken van de Kemmelberg. Enkele ogenblikken later viel Sergeant Ribout ter pletter in Nieuwkerke, toen hij uit zijn kist sprong met een defecte valscherm. Stacey Jones stortte wegens motorproblemen boven de Provense wijk Couthof neer. De Belgische flight commander Baudouin de Hemptinne word in de rug door een kogel getroffen. Toch kon hij zijn Spitfire neer zetten op de grond in het gehucht "De Wulf" in Dranouter. Hij overleed enkele ogenblikken later aan zijn verwondingen.

In de Lettingstraat ter hoogte van huisnummer 40 in Dranouter, op de Monteberg, werd een monument opgericht ter ere van Pavlik en op het dorpsplein van Dranouter ter ere van Hemptinne.

English
Circus 157 was the code name for the Allied air raid on the French Lille (Lille) on May 5, 1942. Around 15:30 bursts above Heuvelland a dogfight loose. A group of British Spitfire and a group of German FW-190s fighters, shot each other. Bullets and shells flying around, while there was panic among Heuvellandse people on the ground.

Five allied pilots died in this battle for life. The unit of Karel Pavlik crashed on the slopes of Mount Kemmel. A few moments later Sergeant Ribout crashed in Nieuwkerke. he was shot in the chest and jumped with a faulty parachute. Stacey Jones crashed due to engine problems above Couthof district down. The Belgian flight commander Baudouin de Hemptinne get hit by a bullet in the back. Yet he could put down his Spitfire on the ground in the hamlet "De Wulf" in Dranouter. He died a few moments later from his injuries.

Near Lettingstraat at the house with number 40 in Dranouter, on the Monteberg, a monument was erected in honor of the pilots killed in action.

Aircraft Model: Spitfire

Military or Civilian: Military