Pozustatky hradeb - Slavkov u Brna, Czech Republic
Pozustatky slavkovských hradeb u Hradební ulice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

"Mestský hradební systém vznikal ve 14. a 15. století. Opevnení bylo tvoreno jednoduchou kamennou zdí o výšce asi 7 metru, doplnenou ochozem se šterbinovitými strílnami. V rozích opevnení byly bašty, cástecne zborené již zacátkem 18. století. Do mesta vedly ctyri brány. Od východu to byla brána Bucovská, od západu Brnenská neboli Špitálská, od severu brána Rousínovská zvaná též Zámecká a od jihu brána Rybnicná.

Nejdríve zanikla v 18. století brána Rousínovská spolu s celou severní frontou mestských hradeb. Zborili je Kounicové, kterí jejich plochy využili k založení zámeckého parku. Brnenská brána byla zborena v roce 1840, Bucovská v roce 1861. Nejdéle vydržela brána Rybnicná, která se nacházela uprostred jižní cásti hradeb a uzavírala jižní stranu Palackého námestí. V 19. století do ní byly zabudovány hodiny, proto se jí ríkalo také Hodinová brána. Zanikla až v roce 1903, kdy ji nechalo mesto pro zchátralost strhnout. Soucástí opevnení byl pravdepodobne príkop a dva rybníky na Litave. Pozustatky mestských hradeb se zachovaly ve meste až do soucasnosti. Jedná se zejména o úsek u hrbitova, u bývalé Hodinové brány a u zámecké zahrady. Zbytky hradeb dosahují prumerne výšky asi 4 m, jsou zdené z kamenných kvádru. U bývalé jižní brány se dochovalo deset kamenných strílen, cást jižního a západního úseku hradeb je pokryta taškami. Hradby ztratily fortifikacní význam v 18. století. Prostor kolem nich byl od prelomu 18. a 19. století vyplnován drobnou domkárskou zástavbou."

Zdroj: (visit link)

"The original wall system that was built in the 14th and 15th century was made of a simple stone wall of the height of 7 meters with a gallery with narrow embrasures. There were bastions in each corner, partially demolished at the beginning of the 18th century. The ruins of the fortifying walls are from stone blocks and they were preserved mainly in the area of the cemetery and the castle garden."

Type: Remnant

Fee: none