Masarykova vyhlídka
Vyhlídka T. G. Masaryka nad Trebící / T. G. Masaryk Look-out place above town center of Trebíc
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CZ
Vyhlídka T. G. Masaryka nad Trebící odkud je úžasný výhled na celé centrum Trebíce a na celou jižní cást mesta...

Ješte pred vznikem samotné vyhlídky s památníkem došlo roku 1926 k upravení návrší Hrádek Okrašovacím spolkem v Trebíci.Stalo se tak vysázení 254 lip, které vytvorily Jubilejní Masarykovy sady. V letech 1929 až 1931 pak byl Herzánovou stavební spolecností vybudován Masarykuv památník, pozdeji známejší jako Masarykova vyhlídka ci rozhledna. Na celní stene památníku byla umístena bronzová deska ve tvaru medailonu s profilovým portrétem prezidenta a letopocty 1850 a 1930. Na stenu byl rovnež vytesán nápis: „T. G. Masaryk zasloužil se o stát.“

Na vrcholu památníku byla zbudována vyhlídková plošina s rozhledem jižním smerem na centrum mesta. Uprostred ní pak stavitelé vytvorili kostku o velikosti hran jeden metr. Její objem tak tvoril presne jeden metr krychlový.

V pátek 28. ríjna 1930 došlo k otevrení Masarykova mostu pres reku Jihlavu. Poté byla slavnostne zprístupnena i Masarykova vyhlídka na Hrádku. K této príležitosti byl na její jižní zdi odhalen reliéf s portrétem Tomáše Garrigua Masaryka. Odhalení usporádal pod protektorátem mestské rady Okresní osvetový sbor v Trebíci. Památník verejnosti po svém projevu predal predseda Okrašlovacího spolku v Trebíci Matej Koutek. Za mesto prevzal vyhlídku s památníkem námestek starosty a senátor Jílek.

Rok po otevrení vyhlídky k ní byla zbudována rádná cesta a schody ze Zdislaviny ulice a z návrší nad ní.

Na památníku se v dalších letech konaly pravidelné oslavy Masarykových narozenin – 7. brezna, oslavy založení Ceskoslovenské republiky – 28. ríjna a po prezidentove úmrtí 14. zárí 1937 i toto výrocí.

EN
T. G. Masaryk Look-out place above the town center of Trebící here is the amazing view of the city TREBÍC and on the whole southern part of the city ...

Before the establishment of the look-out tower with a monument, was in 1926 recourse made to revitalise the hill Hradek per help "Glamourize association". It happened planting 254 linden tree, which created the Jubilee Masaryk park. From 1929 to 1931, then was Herzán's building company built Masaryk's memorial, later known as the Masaryk lookout tower. On the front wall of the monument was a bronze plate shaped as medallion with a profile portrait of the President and the years 1850 and 1930's. On the wall was also an inscription: "T. G. Masaryk contributed to the state. "

On top of the monument was built observation deck with a view of the south towards the city center. In the middle of this observation deck had created a cube the size of edges one meter. The volume this cube is exactly one cubic meter.

Height of Look-Out Tower in feet: 30.00

Difficulty: