Kaple sv. Eliáše, Praha, Czech Republic
33U E 457654 N 5548599
Chapel of St. Elias is located in Vojan park - the oldest garden in Prague. / Kaple sv. Eliáše se nachází ve Vojanových sadech – nejstarší zachovalé zahrade v Praze.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Roughly around the year 1660, the St. Elias Chapel was built, designed as a stalagmite cave, which was very modern in the Baroque times. The chapel is placed in the Vojan Park, one of the oldest gardens in Prague. The park was created in the 13th century. St. Elias was a patron of an Order of the Carmelitans, and the chapel was a part of a nearby Carmelitan monastery. After the flood in 2002, the park was entirely destroyed and since then, it is being reconstructed. The chapel itself was reconstructed during 2010 – 2013.

Kaple sv. Eliáše byla postavena kolem roku 1660. Její vzhled pripomíná krápníkovou jeskyni, což bylo v baroku velmi moderní. Za pozornost stojí velký znak nad vchodem, zretelne karmelitský, podložený císarskou orlicí se zlatým rounem. Svatý Eliáš byl patronem Karmelitánského rádu a kaple patrila ke klášteru karmelitánek, který byl vybudován v míste bývalého biskupského dvora. Nyní se zde nachází Vojanovy sady, považovány za nejstarší zahradu v Praze. Ta vznikla roku 1248, ale nynejší název získala až ve dvacátém století. Po povodních v léte 2002 byly sady zniceny (voda dosahovala až 4 metru) a od té doby probíhala postupná rekonstrukce. Samotná kaple byla restaurována v letech 2010 až 2013.

prístup z ulice U Lužického semináre N50°5.330' E014°24.583'

Vojanovy sady: