Angel Mountain, Czech Republic
Angel Mountain (CZ: Andelská hora)
Location: Karlovarský kraj, Czechia

The mountain is best known for Andelská hora Castle, a ruins of former castle at its summit.

================================================================

Hrad, puvodne zvaný Engelsburg, vznikl zrejme až koncem 14. století. Poprvé je pripomínán roku 1402, kdy se po nem píše Boreš z Oseka. V dalších letech se majitelé casto strídali. V letech 1406-14 patril Oldrichovi Zajícovi z Házmburka, po jeho smrti pripadl králi. Od roku 1430 byl majetkem Jakoubka z Vresovic, roku 1437 prešel na Šliky, v 60. letech patril Zbynku Zajícovi z Házmburka a od roku 1466 pánum z Plavna. Poslední tri rody hrad upravovali , zejména páni z Plavna po jeho dobytí královským vojskem roku 1468. Po roce 1565 se majitelé opet strídali a v 17. století prestal být rezidencním objektem. Roku 1621 byl konfiskován a prodán Hermanu Cernínovi z Chudenic. Roku 1635 byl dobyt Švédy a poté již byl udržován pouze nouzove. Definitivne opušten byl po požáru roku 1718. Zrícenina hradu je dnes ve vlastnictví obce Andelská Hora.
Type of overlook: Walk by

Picnic tables: no

Benches: yes

Water/restrooms: no

Overlook designation: just a view

Elevation: 2,352.00

View:
a region located beside towns Karlovy Vary and Rakovnik, a area of Rakovnická pahorkatina and the foothills of Doupov mountains