Jan Zahradnícek - Brno, Czech Republicek
Quotation of poem written by poet Jan Zahradnícek
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Quotation of poem written by poet Jan Zahradnícek is etched in sandstone plaque located in place called "Ulicka" (small street), which was renovated in 2012, when was this and another two plaques placed here to reminds three famous poets, which were born in Brno.

Inscription/Nápis:
Nic neslyším než vzdech bezmoci, //
jak v temnotách pozoruji //
ten první vrch s mucírnami a druhý //
ten kostelní útes s vežemi v mori domu //
Svatý Michal, Svatý Jakub, Svatý Tomáš //
a Marí Magdalena //
tolikrát prirozenost milostí osedlaná //
ti jasní kentaurové //
vzpínající se na návrší božím //
s medenkou na hrebetech pripraveni //
ke skoku do blankytu //
kam visí obrácení špicemi veží svých //

Jan Zahradnícek Znamení moci, 1951 //

...byl ceský básník, novinár, prekladatel a spisovatel, jeden z nejvýznamnejších ceských básníku 20. století a vrcholný predstavitel ceské katolické poezie. Ve ctyricátých letech redigoval katolickou revue Akord.

Jeho otevrene katolická a ostre protikomunistická tvorba jej privádela do ostrého konfliktu s levicovými autory, již pred druhou svetovou válkou se nekterí z nich, jako napríklad Jan Drda, vyjádrili, že Zahradnícek musí po jejich vítezství za mríže. Po únorovém prevratu byl nejprve vyloucen z Ceskoslovenského svazu spisovatelu a posléze odsouzen ve vykonstruovaném procesu k 13 letum vezení. Dlouhodobé a kruté veznení vedlo ke zhoršení jeho už tak trvale špatného zdraví, krátce po propuštení zemrel.

Monumentální básnická skladba Znamení moci, kterou dokoncil tesne pred svým uveznením, je považována za nejostrejší a nejlepší ceské básnické protikomunistické a protitotalitní dílo.

Komunistický režim jej vyškrtl z ucebnic a oficiální historie ceské literatury, po jeho trvání se Zahradníckova díla (s výjimkou nekolika málo vydavatelských pocinu v case uvolnení okolo roku 1968) šírila pouze samizdatem a v zahranicí.

Zdroj: (visit link)
Ulička (Petrská x Denisovy sady) Brno 602 00 Czech Republic