Klement Bochorák - Brno, Czech Republic
Quotation of poem written by poet Klement Bochorák
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Quotation of poem written by poet Klement Bochorák is etched in sandstone plaque located in place called "Ulicka" (small street), which was renovated in 2012, when was this and another two plaques placed here to reminds three famous poets, which were born in Brno.

Inscription/Nápis:
Kdo nemá doma stání, //
tomu nepomuže //
žádná dálka a v ní //
nejsvudnejší ruže. //

Kdo doma nemá stání, //
sám sebe se leká //
a chce pred sebou ujet //
kamsi do daleka. //

K. Bochorák //
Cesty a zastavení 1958 //

...byl básník spirituálního a katolického proudu, autor prózy pro deti.
Klement Bochorák byl puvodne úredníkem, od roku 1945 pusobil jako knihovník v Brne. Jako vetšina katolických autoru psal do Akordu, Lidových novin a Kritického mesícníku.

Dílo Klementa Bachoráka:
Literárne nejvýznamnejší díla Klementa Bochoráka jsou sbírky poezie z tricátých a ctyricátých let. Zpocátku vydal nekolik sbírek básní ovlivnen tvorbou jiných významných básníku napr. Františka Halase, Otokara Breziny aj.

Další jeho sbírky z dob okupace a po ní, jsou prostoupeny náboženským cítením, které se u básníka dostává do poloh životní pokory. Ta je v jeho podání rešením pocitu marnosti, což je vlastní nejen autorum spirituálního ražení, ale i básníkum ovlivneným existencialismem.

Zdroj: (visit link)
Ulička (Petrská x Denisovy sady) Brno 602 00 Czech Republic