Kostel svatého Mikuláše (nám. Svobody) - Brno, Czech Republic
Zaniklý kostel sv. Mikuláše na námestí Svobody v Brne
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

"Kostel svatého Mikuláše je zaniklý kostel, který se nacházel na námestí Svobody v Brne. Jeho pocátky sahají do 1. poloviny 13. století, kdy jej nechali vystavet románsky hovorící obyvatelé Brna. Kostel byl již od svých pocátku filiální k nedalekému kostelu svatého Jakuba. V letech 1645–48 sloužil kapucínum jako hospic, v roce 1760 došlo k barokizaci kostela pod vedením Františka A. Grimma. Roku 1786 byl kostel zrušen a v následujících letech byl využíván jako skladište. V letech 1869–1870 byl z námestí odstranen.

Na míste kostela se v letech 1964–65 a 2000 konaly archeologické pruzkumy, v soucasné dobe kostel na námestí pripomíná pudorys vytvarovaný v dlažbe námestí. Lod kostela mela ctvercový pudorys, na východní strane umístený presbytár byl protáhlý a zakoncen peti stenami osmiúhelníku. Kostel zdobila puvodne gotická protáhlá okna, z nichž byla pozdeji nekterá upravena do úspornejší podoby."

EN:
Church of St. Nicholas is defunct church, which was located on Liberty Square in Brno. It was built in first half of 13th century and since its inception it became filial of the nearby church of St. James. From 1645 to 1648 it served as a hospice of Capuchins monks. In 1760 was church rebuilt in Baroque style by Francis A. Grimm. In 1786 was church closed and in following years it was used as a warehouse. In the years 1869-1870 he was building demolished. On the site of the church were held in 1964-65 and 2000 archaeological surveys. Currently is the church reminded by pavement and plaque placed on square.

Source/Zdroj: (visit link)
Year photo was taken: 1869