Dum U ctyr mamlasu - Brno, Czech Republic
Sochy Atlantu na dome U ctyr mamlasu // The statues of Atlas at house At Four Dodos
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Four statues of Atlases are located at house At Four Dodos (or numskulls - it's how locals call atlases holding whole building), what's building at Square of Liberty No. 10 (Námestí Svobody 10). Construction of building started in 1899 as shopping/commercial and apartment building by foundation of Valentin Gerstbauer.

"In Greek mythology, Atlas was the primordial Titan who held up the celestial sphere. He is also the titan of astronomy and navigation. Although associated with various places, he became commonly identified with the Atlas Mountains in northwest Africa (Modern-day Morocco and Algeria). Atlas was the son of the Titan Iapetus and the Oceanid Asia or Klyméne."

CS:
"Kdo jsou v Brne Mamlasi?

Na pocátku století (myslím minulého) si Brnané na Ctyri mamlasy zvykali jen pomalu. Mohutná, skoro predimenzovaná stavba na námestí Svobody c. 10 je zhmotnením dobové predstavy velkolepého Hofu – dvorního cinžáku se ctyrmi obytnými krídly uzavírajícími nádvorí. Diváky však fackovala predevším dnes tak obdivovaná fasáda s mohutnými sochami Atlantu.

Ostatne hned vedlejší dum mel o století pozdeji podobný osud. Když byl 18. ledna 2006 Palác Omega slavnostne otevren, odpovedelo na otázku, zda se jim líbí, jen ctrnáct lidí z padesáti kladne. Puvabné je, že odkazovali na fakt, že se tahle „moderní zrudnost“ objevila hned vedle krásné historické stavby Ctyr mamlasu. Když se v roce 1899 zacal stavet obchodní a nájemní dum nadace Valentina Gerstbauera, meli to autori jednodušší, nebot stavitelem bylo mesto a to snadno vykoupilo dva puvodní domy, zvlášte když jeden z nich Gerstbauerove nadaci náležel. Fakticky šlo o prestavbu s prístavbou. Valentin Gerstbauer zemrel rok predtím, a protože byl synovcem jiného významného sponzora potrebných, Valentina Falkensteinera, zanechal též znacnou sumu, jež mela posloužit nadacním úcelum. Mesto se rozhodlo za takto získané finance vystavet nekolik domu a z jejich výnosu dále financovat aktivity nadace pánu Gerstbauera a Falkensteinera. Ve veci domu na Velkém námestí oslovilo tedy tri prední brnenské architekty Wanderleye, Prastorfera a Hracha, aby podali své návrhy. Soutež probehla asi trochu podivne, když Ferdinand Hrach cítil potrebu reagovat na její výsledky v tisku. Vyjádril tam svuj nesouhlas s rozhodnutím a žádal nové posouzení na základe umelecké a praktické hodnoty všech projektu, ovšem od komise složené z umelecky vzdelaných architektu. K souteži se pak vyjádril ješte i na prednášce pro Mährischer Gewerbeverein, kdy podrobil kritice tehdejší brnenskou architektonickou tvorbu za bezúcelné nadužívání dekorace fasád, která bezduvodne zvyšuje stavební náklady. Remcání se mu vyplatilo, zatímco profesori Nemecké státní prumyslové školy Wanderley a Prastorfer dostali zakázku na nadacní dum, Hrach byl uklidnen zakázkou na další nadacní domy na Kapucínském námestí 2, 3 a 4. Rešení jako ze soucasnosti. Wanderleyovi bylo na velkém, nadacním dome svereno rešení prucelí, Prastorferovi pak dispozice Hofu o ctyrech obytných krídlech kolem nádvorí s pasážemi – v dome se nacházelo celkem 21 bytu a 12 obchodu. Soucasne s novostavbou byly také prestaveny prilehlé domy v Poštovské ulici, ale takto vzniklý bazar zanikl pozdeji kvuli meziválecné stavbe paláce ALFA. Wanderley pojal prucelí vskutku velkolepe. Prubežným balkonem pres celou šírku fasády oddelil tento nemecko-brazilský architekt robustní parter od trípatrového piano nobile. Pritom strední cást prucelí má formu obrovitého portiku vymezeného po stranách rizality s vežovitými nadstavbami, shora mohutným kladím završeným korunní rímsou. Sloupy nesoucí mocné brevnoví spocívají v nejnižší cásti na ramenou soch atlantu, které podle modelu vídenského Richarda Luksche provedl Johann Eduard Tomola, který se predtím podílel na regotizaci interiéru svatojakubského chrámu. Ona ctverice zavile se tvárících obru rozhodne nepomohla tomu, aby si lidé dum oblíbili. V Brne se jim ríkalo „atlasi“ a odtud bylo zvukomalebne již blízko k onem mamlasum. To se ujalo, a tak lidé nakonec skrze ne našli v dome postupne zalíbení. Cas patrne smírí obyvatele Brna i s palácem Omega a nakonec i s falickým casomerem, z nejž lze správný cas vycíst jen za slunecného dne, kdy poslouží vržením stínu. Hlavní brnenské námestí vzniklo na križovatce trí obchodních cest a díky tomu získalo trojúhelníkový tvar, který si podrželo dodnes. Jako místo konání trhu se stalo prirozeným centrem mesta. Další zásahy byly spíše na škodu. Po zborení kostela sv. Mikuláše, který udával celému námestí charakter, ztratilo místo, kde se již nekonaly žádné trhy, svuj úcel a po probourání Rašínovy ulice se nacas stalo hlavne tramvajovou križovatkou, když elektrická dráha jezdila nejen Masarykovou a Rašínovou, ale i Kobližnou a Zámecnickou. Nedávná rekonstrukce hlavní brnenské námestí silne odlidštila. Soucasný charakter kdysi komorního prostranství má dnes šarm rozlehlého parkovište ci nástupište vojenských prehlídek v Bejingu. Ono to tak nejak vypovídá o prístupu ke kulture ve meste Brne. Kulturu nezachrání, že na kašnu dáte verše, které typicky zapomenete honorovat. Slovo mamlas znamená cloveka klackovitého, halamu, jinde pak budižknicemu. A tak se zdá, že ty nejvetší Mamlasy nenajdete na námestí a nejsou bohužel jen ctyri."

Zdroj: Libor Vykoupil - (visit link)
Time Period: Ancient