Hotel Avion - Brno, Czech Republic
33U E 616997 N 5450563
Functionalist building of hotel designed by architect Bohuslav Fuchs in 1928 on an extremely narrow site (the front is 8 m wide)
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

"Hotel Avion is the first postwar hotel in Brno and it represents one of the many masterpieces scattered around the city of functionalist architect Bohuslav Fuchs. The building's location on Seska street makes it one the narrowest hotels in Europe. The hotel is still operating today, welcoming all its visitors to this magnificent piece of architectural art."

Source: (visit link) and (visit link)

"Díky velmi úzké parcele (8,5 m), na které byl postaven, predstavuje unikátní dílo s velkými nároky na architekta. Dve nejnižší podlaží byla vyhrazena pro kavárnu, v dalších sedmi byly hotelové pokoje. Ulicní prucelí toto clenení reflektuje formou mírne predsunutého arkýre s bílými sklenenými tabulemi v patrech kavárny, patra s hotelovými pokoji se vyznacují menšími pásovými okny a porcelánovými kachlíky

Od pocátku slouží jako hotel s 50 pokoji, v prízemí je kavárna. V 60. letech byla zapsána na seznam nemovitých památek. Od 80. let probíhaly cástecné opravy, pri nichž však byly také necitlivými zásahy odstraneny prvky puvodního vybavení. Dlouhodobe se její stav zhoršoval.

Hotel po Sametové revoluci zakoupil clen cirkusového rodu Stanislav Berousek. V roce 2010 byl hotel Avion zarazen na seznam národních kulturních památek Ceské republiky."

Zdroj: (visit link)

Adress: