No.219 Hrad Boskovice, CZ
Ruins of castle Boskovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[EN]
On the boundary of Malá Haná (Little Haná) and Drahanská vrchovina (Drahanská Highlands) up on high of 460 meters above sea level rises a romantic ruin of Gothic-Reneissance Boskovice castle.
The first mention of the Boskovice castle dates back to the first half of the 13th century. It then belonged to the noble family of Lords of Boskovice. Their coats-of-arms with seven-tooth comb later became the emblem of Boskovice town.
The Knights of Zástrizl who owned the castle from the middle of the 16th century carried out Renaissance reconstruction of the castle. At the end of the 17th century the noble family of Dietrichstein obtained the castle together with its estate.
The noble residence was left in the third of the 18th century, the roofs were pulled down and the masonry was used as building material for buildings in the town.
At present the castle is owned by the family of Mensdorff - Pouilly. Only remains of then huge castle palace have been preserved till today. There is a magnificent view of the beautiful local countryside from there. One of the attractions of the castle is the 26 meters deep well the treadle wheel which is technically interesting.
The Boskovice castle welcomes you with its round tower with Renaissance castellated wall.
At present the castle is owned by the Mensdorff - Pouilly family

[CS]
Historie hradu se zacala psát v polovine 13. století. Tehdy patril do majetku rodu pánu z Boskovic, kterí hrad i panství vlastnili až do konce 14. století. Na sklonku 14. století hrad prešel do držení pánu z Kunštátu. V této dobe bylo zrejme zapocato se stavbou nového stredovekého sídla.

Od 50. let 15.století hrad spolu s boskovickým panstvím znovu drží páni z Boskovic, jejichž erb se sedmizubým hrebenem se pozdeji stal znakem mesta Boskovic. Za následné dvacetileté správy Ederu probehly stavební úpravy hradního areálu. Príslušníci rodu rytíru ze Zástrizl, vlastnící hrad od poloviny 16.století, dokoncili rozsáhlou renesancní prestavbu objektu.

Na konci 17.století se pak hrad i s panstvím dostal do rukou Dietrichsteinu. I když bylo na pocátku 18.století pred hradem pristaveno nekolik hospodárských stavení, v následující dobe už bylo šlechtické sídlo opušteno. Ve 30.letech 18.století došlo ke stržení strech a zdivo bylo rozebíráno na stavbu budov ve meste.

V soucasné dobe je hrad v majetku šlechtického rodu Mensdorff - Pouilly. Z puvodne mohutné stavby se dochovalo torzo hradního paláce nabízející impozantní výhled do zdejší malebné krajiny. Technickou zajímavost predstavuje 26 metru hluboká studna pohánená dreveným šlapacím kolem, jediným funkcním v republice.
Opening Times:
duben a říjen: soboty, neděle a svátky: 10-16 hod. květen, červen, září: pondělí: zavřeno úterý - pátek: 10-16 hod. soboty, neděle a svátky: 10-18 hod. červenec a srpen: denně: 9-18 hod.

Rating: