Boží muka / Wayside Shrine, Trebíc, Znojemská
33U E 564542 N 5450965
Pekne udržovaná boží muka sloupového typu v parcíku na ulici Znojemská nedaleko depozitáre a muzea Vysociny. / Nicely maintained wayside shrine at Znojemska street near museumm of Vysocina.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Boží muka se nazývá drobná stavba nejcasteji ve tvaru sloupu nebo pilíre, nekdy krytá stríškou. Mají symbolizovat sloup, u nejž byl z rozhodnutí Pontia Pilata bicován Kristus. Boží muka se nacházejí na návrších, rozcestích ci v místech, kde nekdo zahynul. Casto bývají obklopena památnými stromy.

Nejstarší Boží muka se zacla objevovat kolem 14. století. Od 14. století se objevují kamenná gotická Boží muka, z nichž se zcásti též kvuli husitskému obrazoborectví dochovala jen nekterá (napr. na Ceskobudejovicku a Ceskokrumlovsku). Nejvetší rozšírení Božích muk pak patrí období baroka a první republiky.

[EN]
Wayside shrine is called small building usually in the form of column or pillar, sometimes with a roof. They symbolize the column on which the decision was Pontius Pilate scourged Christ. Wayside shrines are located on the hills, crossroads or in a place where someone died. They are often surrounded by trees memorable.

The oldest wayside shrine is started to appear around the 14th century. From 14 century appeared a stone Gothic Calvary, of which it is also partly due to the Hussite iconoclasm preserved some (eg in Ceské Budejovice and Ceský Krumlov). The largest expansion of Calvary then include the Baroque period and the First Republic.

Material: Stone / Kámen

Your rating: