Pozustatky brnenských hradeb (Husova) - Brno, Czech Republic
Pozustatky brnenských hradeb u Husovy ulice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Brnenské hradby tvorily systém mestského opevnení, který byl vybudován ve 13. století za úcelem ochrany Brna. Uzavíraly relativne nevelký prostor kolem dnešního brnenského centra. Za dobu své existence byly nekolikrát prestavovány, jejich úcinnost doplnovaly veže, bašty, parkánová zed a vodní príkop. Když bylo Brno v roce 1645 v obležení švédské armády, pomohlo brnenské opevnení uchránit mesto. Od 17. století hradby postupne zanikaly a jejich funkci docasne nahradil pás bastionu, který v prubehu dalších staletí postupne rovnež zanikl.

Mestských bran bylo puvodne pet, a to brány Behounská, Brnenská, Menínská, Veselá a Židovská. Sloužily jako skladište zbraní a strelného prachu, svého casu byly osazeny barbakány. Do dnešních dnu se dochovalo jen nekolik fragmentu brnenského opevnení, z bran pak pouze brána Menínská. Jeden z nejzachovalejších úseku hradního zdiva se nachází v Husove ulici.

EN:
System of fortifications around Brno were built for city protection in the 13th century. From 17 century walls gradually disappeared and their function was temporarily replaced by the belt of bastions, which over the centuries also gradually disappeared. One of the best preserved sections of the fortification is located in Husova street.

Zdroj/Source: (visit link)
Type: Remnant