Kaple sv. Bartolomeje - Brno, Czech Republic
Kaple sv. Bartolomeje v brnenských Holáskách
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kaple stojí v zahrade místní školy, je dílem stavitele Václava Lefnera a je malou stavbou s ctverhrannou vežickou.
Její stavba zahájená 13. 8. 1912 byla poté dokoncena a vysvecena 24. 8. 1913 ke cti sv. Bartolomeje. Má jednoduchou výzdobu s obrazy Panny Marie, sv. Terezie a sv. Bartolomeje a konaly se v ní májové pobožnosti a mše o hodech na svátek sv. Bartolomeje. Poslední v roce 1971. Zvon, který byl do ní prenesen v roce 1913 ze starší kaple ze 70. let 19. století, jež se puvodne nacházela na návsi a musela v roce 1912 ustoupit nové silnici, byl za I. svetové války zrekvírován pro válecné úcely. Kaple získala další zvon v roce 1921 (fa R. Manoušek z Brna-Husovic), ale i ten byl zrekvírován 7. 4. 1942. Nový zvon do kaple byl ulit poté v roce 1946 firmou R. Manoušek z Ceské u Brna a zavešen do veže kaplicky.

EN:
Chapel of st. Bartholomew with a square tower stands in the garden of a local school. It was projected by architect Vaclav Lefner and completed and consecrated on the 8/24/1913. It has a simple décor with paintings of the Virgin Mary, st. Bartholomew and st. Theresa. New bell for chapel was cast in 1946.

Zdroj/Source: (visit link)