Kaplicka s pramenem Panny Marie - Veverská Bítýška, Czech Republic
Kaplicka s pramenem Panny Marie - Studanka Slestuvka
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Ke studánce dojdeme, pujdeme-li po silnici vedoucí z Veverské Bítýšky smerem na Hvozdec a ješte na konci Bítýšky odbocíme vlevo na pešinu ve žlebu podél potoka.

Slešuvka, nekdy nazývaná Sleštuvka, je udržovaný pramen, u nehož stojí kaplicka Panny Marie. Kaplicku dal postavit v roce 1896 naducitel Jan Dvorák za uzdravení z težké nemoci. Obraz "Lukášské madonny" byl v devadesátých letech 20.století poškozen a je nyní uložen na fare.

Prestože je pramen obklopen zemedelskou pudou, má vodu celkem kvalitní. Vydatnost pramene je v rozsahu 6 až 12 l/min a obsah rozp. látek okolo 650 mg/l, z nichž je nejvíce zastoupen hydrouhlicitan vápenatý. Obsah dusicnanu je do 18 mg/l, chloridu okolo 26 mg/l a síranu necelých 40 mg/l.

Pramen se nachází mezi dvema velmi podobnými prameny "U Hvozdce" a "U trí krížu". Výtoková trubka je bohate oživena cistomilnými studenomilnými cervenými rasami rodu Chantransia (Audouinella). Na kameni s prudce dopadající vodou vytvárejí ruduchy nárosty spolecne s hustými trsy tenkých vláknitých sinic v pochvách. Steny nádržky jsou bohate oživeny rozsivkami a sinicemi.

Zdroj: (visit link)