REMOVED Kládový lis - Chain-press, Brno, CZ
HISTORICKÝ KLÁDOVÝ LIS/HISTORICAL CHAIN-PRESS
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[cs] Lis byl až do konce 19. století jediným vinarským strojem vubec. Sloužil k získávání štávy z hroznu révy vinné. V prubehu let vznikly dva základní typy lisu – vývojove starší kládový a novejší vretenový. Kládový lis byl vynalezen v Recku už v období tesne pred pocátkem našeho letopoctu a nekteré jeho typy dosahují kolosálních rozmeru.

Tabulka:
HISTORICKÝ KLÁDOVÝ LIS
z roku 1883 pochází z Chvalovic u Znojma z polohy "Sklepy".
Puvodní majitel byl Mário Plange z Rakouska. Od roku 1948 se stal majitelem pan Melišík, který na nem lisoval do roku 1960. Každý rok behem vinarské kampane na nem bylo lisováno nanejvýš 1,5 tuny hroznu. Do koše se vešlo cca 100-150 kg hroznu. Lisování bylo dokonalé díky váze kamene. Samotné lisování probíhalo na principu vytocení kamene a jeho pomalé spouštení. Od roku 1960 slouží jako krásná rekvizita a vzpomínka na vinarskou minulost.

[en] Press was until the late 19th century the only wine machine at all. Served their juice from the grapes. Over the years it has produced two basic types of presses - evolutionarily older and newer chain-spindle. Chain-press was invented in Greece already in the period just before the onset of AD and certain types reaching colossal proportions.

Table:
HISTORICAL CHAIN-PRESS
of 1883 comes from Chvalovice of Znojmo from the "Sklepy".
The original owner was Mário Plange from Austria. Since 1948, he became the owner Mr. MELIŠÍK, who pressed him until 1960. Every year during the growing campaign it was pressed at most 1.5 tons of grapes. The trash could hold about 100-150 kg of grapes. Stamping was perfect through the weight of the stone. The actual pressing was carried out on the principle dial stone and its slow start. Since 1960 serves as a beautiful prop and the memory of past wine.
Use or Purpose of Equipment: Lis vinné révy/press vine

Approximate age: 130