Kostel Nejsvetejší Trojice - Klášter, Nová Bystrice, Czech Republic
Kostel Nejsvetejší Trojice v Klášteru (cást Nové Bystrice)
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Historie
V míste pozdejšího kostela vytékaly tri prameny, které dostaly povest zázracných. Protože sem chodilo mnoho lidí, v roce 1493 zde rád paulánu postavil první budovu. V roce 1501 Kunrát z Krajku vybudoval vedle dum zvaný „Sana cella“ a roku 1507 byl postaven poutní kostel. Klášter v roce 1533 údajne prepadli príslušníci sekty novokrtencu, kterí mnichy povraždili a klášter i s kostelem vypálili.

V roce 1626 sem Adam Pavel Slavata, pán na Bystrici, povolal reholníky z Burgundska a nechal vystavet kostel s klášterem znovu, podle plánu, které vypracoval architekt Giovanni Domenico Orsi de Orsini a Francesco Caratti roku 1668.

Do dnešního dne zustal z konventu paulánu u kostela Nejsvetejší Trojice pouze stavebne cenný chrám budovaný od roku 1668 Orsim, zasazený do puvabné rybnicnaté krajiny

Za josefínských reforem byl klášter zrušen. Klášterní budovy obdivovali turisté až do padesátých let 20. století, pak byly zboreny. Zustal jen kostel s bocní chodbou, vedle kostela volne vytéká pramen vody.

Kostel Nejsvetejší Trojice
Tento barokní kostel ze 17.století, který stojí na míste puvodního vypáleného kostela s klášterem je zasazen do rybnicní oblasti a dominuje celému okolí. V tesné blízkosti kostela leží Klášterský rybník a opodál vodní nádrž Osika.

Pod mohutným oltárem s postavami ceských patronu v nadživotních velikostech a centrálním obrazem zobrazující Kristovu rodinu s Nejsvetejší Trojicí z roku 1681 se nachází soutok trí lécivých pramenu stékajících se v potucek, který vyverá na povrch v blízkosti kostela jako studánka. V legendách se mluví o moci pramenu, které mají mít lécivé úcinky na oci.

Nejvýznamnejší památkou v kostele je Strom života. Je to drevorezba z jednoho kusu dreva neznámého autora datovaná k roku 1720. Nyní je Strom života vystaven v Národní galerii v Praze.

Zdroj a více informací: cs.wikipedia.org/wiki/Klášter_(Nová_Bystrice)

Church of the Holy Trinity
Baroque church from the 17th century, stands on the site of the old burned church. Originally it was also surrounded by in the last century demolished monastery.

In the church we could found the huge altar with larger than life figures of Czech patrons and a central image depicting the Holy Trinity from 1681. Under altar we could found the confluence of three natural springs flowing down to the creek, which rises to the surface near the church. The legends says that these springs has healing effect power, especially on the eyes.

The most important monument in the church is the woodcarving from one piece of wood called Tree of Life. It was made by an unknown author dated to 1720.
Style: Baroque

Type of building (structure): Large religious building (church, monastery, synagogue...)