Boží muka, Prední Zborovice, Czech Republic
Boží muka u Predních Zborovic.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Sloupová boží muka ctvercového pudorysu stojí v poli mezi Predními Zborovicemi a Radošovicemi. Mají tri postupne se zmenšující patra oddelená rímsami. V nejvyšší cásti jsou polokruhové výklenky. Stavba je zakoncena jednoduchou sedlovou stríškou pokrytou taškami a jednoramenným krížem. Pocházejí ze 17. století.

Vztahuje se k nim též událost z roku 1742, z dob válecných tažení o dedictví rakouské. Vojáci meli tehdy svou základnu nedaleko Predních Zborovic a druhou u Ckyne. V míste, kde stojí tato boží muka, došlo údajne k potycce mezi vojáky, pri níž nekterí prišli o život.

*-*-*-*-*-*-*-*-*

Wayside shrine is located on the field near Predni Zborovice and Radosovice. It has three floors that are separated by cornices. There are three niches and simple cross on the top. Wayside shrine was built in 17. century.

There is a legend about skirmish of soldiers from Predni Zborovice and Ckyne in 1742, they died on this place probably.
Material: Stone

Your rating: