Dum pážat, Praha - Hradcany, Czech republic
33U E 456643 N 5548850
Renesancní palác, sloužící za císare Rudolfa II. k ubytování pážat / Renaissance palace, serving under Emperor Rudolf II. the accommodation of pageboys.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Nejstarší informace o tomto mestišti hovorí o trech gotických domech, které pred rokem 1541 spojili Šternberkové v jeden objekt. Z nejstarší stavební fáze se dochovaly pravdepodobne pouze sklepní prostory pod jižním dvorním krídlem. V roce 1541 objekt znicil požár. Stavba byla obnovena a radikálne renesancne prestavena v letech 1587 a 1594. Za Rudolfa II. sloužil palác k ubytování císarských pážat. V roce 1607 palác znovu vyhorel, beze zmen pudorysu byl opraven. V roce 1666 jej prestavel Carlo Lurago. Po barokní prestavbe byl palác užíván pro sociální bydlení, poté jako opatrovna a od roku 1932 materská škola. Od sedmdesátých let 20. století zde sídlil Útvar hlavního architekta mesta Prahy.

==================================================

The oldest information about this palace speaks of three Gothic houses, which, before 1541 Sternberg family joined in one object. The oldest building phase is probably preserved in cellars beneath the southern wing of the court. In 1541 a fire destroyed the building. The building was restored and rebuilt in the Renaissance style radically between 1587 and 1594. In time of Rudolf II. served to house pageboys. In 1607 the palace burned again, without changing the layout has been fixed. In 1666 it was rebuilt Carlo Lurago. After the Baroque reconstruction of the palace was used for social housing, and then as a nursing home since 1932 kindergarten. Since the seventies of the 20th century resided Department chief architect of Prague.
Date of origin:: 1587 -1594

Style: Late Renaissance (ca. 1580–1620)