Former Jewish Cemetery - Hodonín, Czech Republic
Former Jewish cemetery in Hodonín
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Starý hrbitov byl založen roku 1620. V soucasné dobe se zde nachází park, hrbitov pripomíná pouze pár zachovalých náhrobku a památník z roku 1974, který byl odhalen na pocest pohrbených židovských obcanu a obetí holocaustu z let 1939 až 1945.

Hrbitov údajne dosahoval rozlohy 7918 m2. Od 60-tých let 20.století vyvíjeli tehdejší predstavitelé mesta snahu dosáhnout zrušení tehdy památkove chráneného pohrebište. Pozemek približne obdélného tvaru byl ohrazen cihelnou zdí na kamenné podezdívce, se vstupem na východní strane od mesta brankou a vjezdovou bránou mezi pilíri. Poblíž stála prízemní zdená obradní sín, upravená a zvetšená v roce 1937 v novogotickém výrazu podle návrhu architekta M.Czuczky z Breclavi. Náhrobky v poctu 500 až 1000 kusu bývaly rozmísteny po celé ploše hrbitova, nové mezi staršími, v nepravidelných radách ve smeru sever-jih, nápisem ke vstupu, tj. k východu. Starší pomníky mely barokne-klasicistní clenení a výzdobu, jako symbolika užity napr. ruce kohenu, levitské nádoby a šesticípá hvezda, provedeny byly hlavne z pískovce a mramoru, též z vápence, s hebrejskými texty. Novodobé náhrobky pak byly již strohého pojetí, ze svetlé a tmavé leštené žuly, nápisy nemecké. Nejstarší dochované náhrobky patrily do 2.polovliny 17.století (1674 Sorl dcera Kohena, 1681 Mendl syn Izáka).

EN
The Old Jewish Cemetery was founded in 1620. Only several tombstones and a memorial remind us about the existence of the cemetery at this place. Memorial is dedicated to honour of buried Jewish citizens and victims of holocaust from 1939 to 1945. Memorial was revealed in 1974 when Old Cemetery was transformed into present park area.

Source and nice geocache: (visit link)
Earliest Burial: 01/01/1620