Lahden vanha puukirkko - Lahti, Finland
Lahti old wooden church
Location: Finland

FIN:
"Lahden ensimmäisen kirkon suunnitteli arkkitehti Albert Mellin vuonna 1890 kauppalan keskeiselle paikalle, Kolkanmäelle. Kirkkoa vastapäätä toisella harjulla kohosi Eliel Saarisen suunnittelema jyhkeä kaupungintalo, ja yhdessä ne muodostivat Mariankadun ns. seremonia-akselin näyttävät päätepisteet. Kirkko oli puurakenteinen ja hyvin rikkaasti koristeltu. Tyyliltään se pääikkunoiden suippoine yläosineen ja katonlappeiden ja tornin suippoine kolmiopäätyineen viittasi gotiikkaan.

Vanhaa puukirkkoa ei ollut rakennettu kasvavan kaupungin tarpeisiin ja se kävi nopeasti liian ahtaaksi varsinkin suurien tilaisuuksien aikaan, konfirmaatioissa ja jouluna. Uutta kirkkoa perusteltiin sillä, että vanha rakennus oli liian pieni ja laho. Lehtereiden käyttö kiellettiin, koska pelättiin niiden sortuvan. ”Purkajat” alkoivat vähätellä kirkkoa ja nimittää sitä pilkallisesti nikkarityyliseksi, jolla ei ole rakennustaiteellista arvoa. Kirkkovaltuusto päätti uuden kirkon rakentamista. Todellisuudessa kaupungin keskellä seisovan puukirkon purkaminen kertoo sen ajan Lahdesta ja sen maailmankuvasta: vanha sai mennä, uusi parempi maailma oli tulossa. Vanhoja rakennuksia ei kaupunkiin juuri jätetty, jopa radiomastot haluttiin purkaa.

Akateemikko Alvar Aalto suunnitteli tiilestä ja betonista karun Ristinkirkon, joka on yksi Aallon viimeisistä töistä. Alvar Aallon kuoltua vuonna 1976 suunnittelutyötä johti hänen vaimonsa, arkkitehti Elissa Aalto. Ristinkirkko valmistui vuonna 1978. Ympäröivä Kirkkopuisto on Lahden vanhin asemakaavassa oleva puisto. Alvar Aalto halusi puiston säilyvän alkuperäisellään ja näin tapahtuikin. Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen vuonna 1952 valmistunut patsas Vapauden hengetär ehti katsella vanhaa puukirkkoa 15 vuotta, nykyään vanhan kirkon paikalla kohoaa Ristinkirkko, mutta puisto on yhä lähes ennallaan.

ENG:
Lahti first church was designed by architect Albert Mellin township in 1890 at a central location, corner of the Mount of Olives. Opposite the church in the second ridge rose Eliel Saarinen massive City Hall, and together they formed the so-called Marian Street. ceremony-axis display end points. The church was a wooden structure, and very richly ornamented. Stylistically it suippoine yläosineen main window and the roof, "lappeet" and the tower pointed triangular gables pointed Gothic architecture.

The old wooden church was built in the city needs to grow, and it quickly became too crowded, especially for major events, time, confirmation, and Christmas. A new church based on the fact that the old building was too small and rot. The galleries were banned because it was feared they would collapse. "Destructors" began to diminish the Church and derisively call it joiner style, with no architectural value. Parish Council decided to build a new church. In fact, in the middle of the city standing wooden church demolition says its time the Gulf and its world view: an old got to go, a new and better world was coming. The old buildings are not just left to the city, even the radio masts order to liquidate.

Alvar Aalto designed the brick and concrete, the rugged Cross Church, which is one of the last of Aalto's work. Alvar Aalto's death in 1976, the planning effort led by his wife, architect Elissa Aalto. Cross church was completed in 1978. The park surrounding the church is Lahti's oldest town plan of the park. Alvar Aalto wanted to remain in the original park, which it did. Sculptor Waino Aaltonen in 1952 graduated from the statue Spirit of Freedom was able to watch the old wooden church for 15 years, now an old church site rises Cross Church, but the park is still almost the same."

Wikipedia
Year photo was taken: 1952