Lahti City Theatre - Lahti, Finland
Location: Finland

FIN:
"Lahden Amatööriteatteri aloitti toimintansa vuonna 1912. Vuosien 1917-18 tapahtumat pysäyttivät teatterin. Yritykset toiminnan elvyttämiseksi eivät onnistuneet ennen kuin vasta 1920-luvun puolella. Vuonna 1923 perustettiin Lahden Teatteri ja samoihin aikoihin alkoi teatteriharrastus elpyä myös lahtelaisen työväestön piirissä. Vuonna 1923 Lahden Työväen Teatterilla oli jo 13 palkattua harrastajanäyttelijää sekä kapellimestari. Lahden Työväen Teatteri toimi Lahden Työväentalossa Savonkadulla. Työväenliikkeen hajaantuminen johti 1920-luvulla uuden lahtelaisen teatterin perustamiseen: kommunistien hallintaan jääneen Työväen Teatterin rinnalle syntyi sosiaalidemokraattinen Lahden Työväen Näyttämö.

Pulavuosien kriisit koettelivat teattereiden taloutta. Parhaiten vaikeuksista selviytyivät Lahden Teatteri ja Lahden Työväen Näyttämö. Lahden Teatteri löysi ratkaisun talousongelmiinsa kiertuetoiminnasta ja teatteri muutti nimensäkin Lahden Teatteri - Hämeen Maakuntateatteriksi. Lahden kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1946 Lahden Teatterin ja Lahden Työväen Näyttämön yhdistyessä. Kaupunginteatteri toimi ensin osakeyhtiönä ja vuodesta 1950 täysin kunnallisena. Yli 30 vuotta teatteri toimi tilapäisissä tiloissa, kunnes 1983 sai oman teatteritalon.

Lahden teatteritalo on Lahden kaupunginteatterin nykyinen, vuonna 1983 valmistunut teatterirakennus. Lahden teatteritalo sijaitsee Lahden keskustan tuntumassa Kirkkokadulla. Rakennuksen suunnittelu alkoi jo 1970-luvun alussa arkkitehtikilpailulla ja rakennustyöt aloitettiin syksyllä 1980. Talon pääsuunnittelija oli arkkitehtitoimisto Pekka Salminen Ky. Viralliset vihkiäiset olivat 10. syyskuuta 1983.

Talossa on kolme näyttämöä: suuri Juhani-näyttämö (760 henkeä), pieni Eero-näyttämö (290 henkeä) sekä studionäyttämö Aino (80 henkeä). Rakennuksen tilavuus on noin 80 000 m3 ja kerrosala noin 12 000 m2.

Lahden teatteritalolla voitettiin 1982 vuoden betonirakenne -kilpailu 1982.

ENG:
Lahti Amateur Theatre was founded in 1912. Over the 1917-18 theater events stopped. The companies did not succeed in revitalizing the activities before the 1920 side. In 1923, founded Lahti Theatre and around the same time began to recover in the theater hobby Lahti working class district. In 1923, Lahti Workers' Theatre was paid for 13 amateur actors, as well as a conductor. Lahti Workers' Theatre of Lahti Worker house on the savonkatu. Fragmentation of the labor movement in the 1920s led to a new theater in Lahti establishment: Communist Workers 'management to have been born in the theater alongside the Social Democratic Workers' Lahti Stage.

Over the years, a shortage of crises hit theaters in the economy. The most difficulties survived Lahti Theatre and Lahti Labor Stage. Lahti Theatre found a solution to the economic problems in tour operations and theater moved, by definition, Lahti Theatre - Hämeenlinna Provincial Theater. Lahti City Theatre was founded in 1946 in Lahti and Lahti Theatre Workers Stage merged. City Theatre was the first joint-stock company and since 1950 full nationwide. Over 30 years of theater work in temporary premises until 1983 had its own theater house.

Lahti theater building is now the Lahti City Theatre, in 1983, graduated from the theater building. Lahti City Theatre is located in Lahti near the center of Church Street. Design of the building began in the early 1970s, an architectural competition, and construction started in the autumn of 1980. The house was designed by architect Pekka Salminen Ky. The official inauguration was on 10 September 1983.

The house has three stages: a large-Juhani stage (for 760 people), a small Eero-stage (290 people), as well as studio stage Aino (80 people). Building capacity is about 80 000 m3 and a floor area of about 12 000 m2.

Lahti won the 1982 Theater Hall of Concrete Structure of the competition in 1982."

Wikipedia