No.835, Znojemska hradni rotunda Panny Marie a Svate Kateriny, CZ
33U E 576554 N 5411886
CS: Národní kulturní památka z roku 1037 stojící v areálu hradu ve Znojme. / EN: Unique monument of Premyslid princely castle – token of Czech nationalhood built around 1037.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Jedinecná stavba románské rotundy sv. Kateriny je jedinou zcela dochovanou památkou premyslovského knížecího hradu ve Znojme, založeného patrne již knížetem Bretislavem I. jako soucást opevnení jižní hranice premyslovské Moravy. Po zrízení moravských premyslovských údelu se hrad stal koncem 11. století sídlem údelného knížete a zároven správním a církevním centrem.
Rotunda byla postavena na dominantním míste predhradí po polovine 11. století. Dobu jejího vzniku potvrdil také archeologický výzkum v letech 1987 - 1989 a následný pruzkum stavebne historický, které vyloucily hypotézy o velkomoravském puvodu stavby. Osudy znojemské rotundy ovlivnily také složité vztahy mezi cleny dynastie Premyslovcu v 1. polovine 12. století. Vládnoucí ceský kníže Sobeslav I. zprostredkoval Konrádovi II. Znojemskému za nevestu Marii, dceru srbského vladare Uroše, sestru uherské královny. Pri této príležitosti došlo patrne roku 1134 k úprave rotundy a k uvedení nového patrocinia sv. Kateriny. Puvodne byla svatyne zasvecena Zvestování P. Marie, jak to dokládá také gotický latinský nápis, objevený pri restaurování maleb v roce 1949 ak. mal. Františkem Fišerem. Po roce 1226, kdy se Znojmo stalo královským mestem, prestává rotunda plnit funkci velkofarního kostela a stává se královskou hradní svatyní. Král Jan Lucemburský daroval roku 1310 její patronát Jindrichu z Lipé, který ji prenechal rádu klarisek. Ty prodaly rotundu roku 1555 mestu, jež v roce 1710 získalo predhradí a zrídilo zde právovárecný pivovar. Pohnutý osud rotundy dovršili pozdejší soukromí majitelé pivovaru. Sloužila jim za skladište dreva, chlév pro vepre, pivnici s tancírnou a košíkárskou dílnu.
Teprve v 60. létech 19. století upozornil na význam rotundy kustod tehdejšího Františkova muzea v Brne Moritz Trapp. Po delších prutazích, až v létech 1891 - 1893 obnovil malby vídenský restaurátor Theofil Melicher. Po obsazení ceského pohranicí nacistickým Nemeckem v roce 1938 v rotunde krátce restaurátorsky pracoval dr. Walliser z Vídne, který však po cástecném odkryvu originálu premyslovského cyklu z politicky motivovaného rozhodnutí tehdejší znojemské radnice práce záhy ukoncil. Další restaurování tohoto vzácného výtvarného díla zajistil až po roce 1945 Státní ústav památkové péce a správce památky - Jihomoravské muzeum ve Znojme. V létech 1945 - 1949 zde provádel rozsáhlé restaurátorské práce ak. mal. František Fišer. Další etapu zahájil roku 1965 znojemský rodák ak. mal. Oldrich Míša a pokracovali v ní v létech 1969 - 1973 restaurátori Pavel Lorek, Jaroslav Alt a Alois Martan. Oba posledne jmenovaní konzervovali malby v roce 1988.
Otázky kolem rotundy reší rada vedeckých výzkumu ruzných oboru. Krome umeleckohistorických a archeologických výzkumu byly zde provádeny geofyzikální a inženýrsko geologické pruzkumy podloží stavby a studium mikroklimatu v jejím interiéru. Po ukoncení techto výzkumu byla znojemská rotunda opet zprístupnena verejnosti.

EN:
Znojmo’s most precious historic monument. Although experts still have not uttered the ultimate statement, the latest analyses show that this Romanesque circular church may well have been built in the 1080s by Conrad I of Brno (1035-1092), the lord of Moravia. At that time, Conrad was founding a new castle at Znojmo because the old ducal seat at Hradište/Pöltenberg had from a strategic point of view become unsafe. This mighty rotunda is one of the most unique buildings in the whole of the Czech Republic particularly for its late-11-century frescoes. Influenced (and probably also painted) by contemporary Byzantine artists, they prove that Znojmo dukes were no mere local rulers but internationally active politicians. Typical New Testament motives are here combined with a gallery of members of the Premyslid dynasty ruling over the Czech lands at that time. Since Znojmo dukes were usually younger relatives of the ruling dukes in Prague, the gallery apparently symbolizes a formal hereditary right of each member of the dynasty to rule as a sovereign on the throne in Prague. The central position among all the Premyslid princes painted on the rotunda walls belongs to Vratislaus II, the first King of Bohemia, Conrad’s elder brother.

After establishing Znojmo a royal town rotunda became a part of the royal castle. Since the 16. century rotunda was sold to the town and successively it was used as a storeroom for wood, a pigsty, a pub a dance place and finally as a basket workshop.In the middle of the 19.century some public voices required the rotunda to be preserved and reconstructed.

The first restoration of this monument was made by a Vienesse painter Melicher in the end of the 19.century.In 1938 it was partly restored by another Austrian painter Walliser.Only after the World War II. it was restored by professional academic painters Fisher, Alt and Martan.

The content of the paitings still remains a subject of the research. Experts suppose, that except biblical motives, the scenes are devoted to the genealogy of the Premyslid dynasty with the main scene of calling the Premysl Ploughman to the throne. This scene is followed by the portraits galery of 27 princes.

The Romanesque paintings are made in fresco-secco technology in yellow, ochre,blue and green colours.Rotunda of St.Catherine was declared our national sight of historical interest and became a symbol of the Czech State.
Building Materials: Stone

Rating: