Venemansmolen in Winterswijk, Gelderland NL
32U E 342168 N 5759471
De Venemansmolen of De Oude Molen is een korenmolen die in 1898 werd gebouwd aan de Venemansweg 7 te Winterswijk met onderdelen van de in Zaandam-Oost gesloopte houtzaagmolen De Goede Hoop.
Location: Gelderland, Netherlands

Vroeger stond op het huidige molenerf een standerdmolen die tot 1659 Duits bezit was. Deze verbrandde in 1827.
J.D. Venemans kocht de grond met de molenrechten en de restanten van de standerdmolen en bouwde een nieuwe molen. Sindsdien hebben 5 generaties Venemans hier tot 1992 het molenaarsbedrijf uitgeoefend.
In 1883 brandde deze molen af en men bouwde toen een stoommaalderij met olieslagerij.

In 1898 werd de huidige stellingmolen gebouwd met onderdelen van de in dat jaar in Zaandam-Oost gesloopte houtzaagmolen De Goede Hoop (gebouwd ca. 1610).
De molen heeft vanaf 1931 zonder staart en wiekenkruis erbij gestaan. In 1992 werd het maalbedrijf stop gezet en werd de molen met bijgebouwen voor het symbolische bedrag van ƒ 1,- overgedragen aan de Stichting Venemansmolen, die het molencomplex weer in volle glorie in bedrijf wilde stellen en voor het nageslacht wil bewaren.

In 1994 startte de restauratie die in augustus 1997 werd afgesloten. Op 23 september vond de officiële ingebruikstelling van het complex plaats door Z.K.H. Prins Claus. De naam van Oude Molen werd toen veranderd in Venemansmolen, naar de molenaarsfamilie die jaren lang met de Oude Molen gemalen heeft.
Eigenaren van de molen waren: J.D. Venemans (1898 - 1924), G. Venemans (1924 - 1952) en firma G. Venemans (1952 - 1992).

Technische beschrijving
Type: 8-kante stellingmolen