Kosatínský viklan, Boudy u Cimelic, Central Bohemia, Czech republic
The large granite rocking stone in the woods west of the village Boudy.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Velký žulový viklan leží na neznacené Alšove stezce, nedaleko žluté turistické znacky, v lese západne od obce Boudy. Tvorí dominantu prírodní kamenné rady. Jeho velikost je 1,1 x 2,6 x 2,1 m. Archeologický pruzkum v jeho blízkosti nalezl zlomky keramiky ze starší doby železné (7. – 5. stol. pr. Kr.), tedy ze stejné doby, kdy existovalo nedaleké hradište. To vede k hypotéze, zda pusobivá prírodní scenérie nesloužila jeho obyvatelum k rituálním úcelum. O tom, že místo bylo pro praveké obyvatele významné, svedcí i skupina halštatských mohyl, která se nachází cca 100 m východne a jihovýchodne od viklanu.

A large granite rocking stone lies in the woods west of the village Boudy. Dominates the natural stone row. Its size is 1.1 x 2.6 x 2.1 m archaeological survey in the vicinity of found fragments of pottery from Iron Age (7th-5th century. BC.). This leads to the hypothesis that the impressive natural scenery served for ritual purposes. The fact that the site was important for the prehistoric inhabitants, evidenced by the burial mound group, located about 100 m east and southeast of rocking stone.