No. 1410, Vyhlidkova vez - Lidove sady - Liberec, CZ
Look-Out Tower Lidové sady - Liberec
Location: Liberecký kraj, Czechia

EN
Liberec Lidové sady - cultural and community centre is located in the immediate proximity of the Liberec Zoo, in the borough of the same name.
The building containing Romanticism and Art Nouveau features was constructed by the builder Adolf Horn from Liberec according to the project by architect Jakob Schmeissner and ceremonially opened and put into operation in 1901. Balls, concerts, festivals, conferences and seminars, exhibitions and other cultural and social events are held In the premises of Lidové sady.

CZ
Budova byla postavena podle projektu norimberského architekta Jakoba Schmeissnera libereckým stavitelem Adolfem Hornem v letech 1900 - 1901 a nese zajímavé znaky romantismu i secese. Dnešní Kulturní centrum Lidové sady (dríve PKO) patrí mezi tradicní kulturní zarízení mesta, kde se pravidelne konají koncerty, tanecní kurzy, festivaly, slavnosti, výstavy a spolecenské plesy. K objektu patrí rozsáhlá zahrada a verejnosti prístupná vež budovy nabízí zajímavý pohled na mesto i nedaleké hrebeny Jizerských hor. V letním období za príznivého pocasí je pro nejmenší návštevníky pripraven tzv. "Detský koutek" s množstvím ruzných zábavných atrakcí, který najdete prímo naproti budove Lidových sadu.

Vež - 35 metru vysoká dominanta památkového objektu Lidových sadu v Liberci se 155 schody sloužila od roku 1901 až do poloviny padesátých let, kdy byla z bezpecnostních duvodu uzavrena. Kompletní rekonstrukce veže byla provedena v kvetnu 1998 podle projektu Ing. Františka Cejky. Nyní je vyhlídková vež opet prístupná verejnosti.

Rating: