Koupalište Kraví hora - Brno, Czech Republic
33U E 615477 N 5451103
CS: Krytý i venkovní bazén na ulici Kraví hora. EN: Indoor and outdoor swimming pools at Kraví hora (Cow hill) street.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Koupalište, sportovište, relaxace

Na jižní strane Kraví hory byl roku 1975 dokoncen svažitý Areál zdraví Telovýchovné jednoty Moravská Slávia (projekt M. Kramoliš) se saunou, bazénem a slunecními loukami s nezamenitelnými výhledy na Brno. Koupalište bylo od roku 2001 rozsáhle rekonstruováno (ateliér D.R.N.H.) – v roce 2004 byl otevren krytý bazén v podobe jednoduché budovy, s drevenou kostrou a sklenenou obvodovou zdí, doplnený vnejším areálem. Pro návštevníky jsou nyní pripraveny dva nerezové vnitrní bazény s kapacitou 165 lidí, které doplnuje rada vodních atrakcí, vírivka, parní komora a ponekud netradicní spolecné šatny. Venkovní prostory s jedním bazénem o délce 50 metru pojmou za príznivého pocasí až 2000 lidí, pro které je navíc pripraven nádherný výhled na panorama jižní cásti mesta Brna, vcetne pevnosti Špilberk a Žlutého kopce.
Tím ale sportovní nabídka Kraví hory rozhodne neskoncila. V jižní cásti jejího vrcholu vznikla již v prubehu sedmdesátých let 20. století sportovište Vysokého ucení technického – nejdríve tenisové kurty, od roku 1972 softballové hrište, které bylo v roce 1979 rozšíreno pro potreby baseballu. Za Základní školou Úvoz byl v polovine osmdesátých let 20. století postaven školní zimní stadion, na kterém vyrostla celá rada významných hokejových hrácu i krasobruslaru.

V roce 1959 vznikl pri Základní devítileté škole Lerchova Oddíl národní házené Draken Brno, který dnes predstavuje jedno z nejvetších ceských házenkárských uskupení. Zameruje se predevším na práci s mládeží ve dvou desítkách nejruznejších družstev, dokonce se úcastní druholigových souteží.

Pod plaveckým areálem bylo zrízeno Stredisko pro pestování lécivých rostlin Masarykovy univerzity, kde se na ploše jednoho hektaru kultivují lécivé, toxické i aromatické rostliny, využívané pro pedagogické, výzkumné a zdravotne-výchovné úcely. Již tradicí se pritom staly pravidelné výstavy.

Dávno zaniklou prachárnu se strážnicí a kantýnou na sklonku 19. století vystrídal skromný hostinec, který se v devadesátých letech 20. století promenil v „zaplivaný pajzl“ Monte Boo, naštestí brzo prestavený na lepší restauraci V-klub.

I pres veškeré zmeny tak Kraví hora zustává i pocátkem 21. století podivuhodnou oázou klidu v centru pulmilionového mesta. Tramvaj císlo ctyri vás sem z ulice Ceské – stejne jako pred sto roky – zaveze za pouhých deset minut. A davy v zime sánkujících detí, rozkvetlé jarní louky, opalující se mládež v léte a desítky trepetajících se draku na podzim jsou toho po celý rok tím nejkrásnejším dukazem.

Zdroj: Hvezdárna a planetárium Brno, (visit link)
Handicap Accessible: yes

Concession Stand: yes

Admission Price: 70.00 (listed in local currency)

Daily Hours:
Krytý bazén po - pá | 06:00 - 22:00 so - ne | 08:00 - 21:00 Venkovní bazén od pátku 1.6.2012 zahajuje provoz červen 09:00 - 19:00

Physical Addess:
Krytý bazén s venkovním koupalištěm