No. 1841, Vedrovice - vetrne kolo, CZ
Vedrovice - wind mill
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN
Vedrovice lies 6 km from the town of Moravský Krumlov. The village is an important medieval archaeological site.

The building has remained preserved in its complete state and served to pump water into the reservoir and distribute water in a part of Zábrdovice and in Vedrovice to the village square until 1950, when it was replaced by an electric pump.

CZ
Vetrné kolo bylo postaveno v létech 1912- 1914 za úcelem využití síly vetru k cerpání vody pro verejný vodovod. Dnes je ojedinelou technickou památkou, protože témer všechna podobná zarízení byla jako nepotrebná znicena.
Vetrné kolo zvané "vetrák" vyrobila a dodala firma „První moravská tována na vodovody a pumpy Ant. Kunz v Hranicích". Investorem stavby motoru, cerpadla, vodojemu a pripojené vodovodní síte bylo „Vodní družstvo' v Zábrdovicích (dríve samostatná obec, dnes místní cást Vedrovic). Vodní družstvo bylo založené roku 1912 a melo 25 clenu.

Vetrný motor pohánel cerpadlo jako samostatný zdroj energfie od doby montáže až do roku 1950, kdy byl jako náhradní pohon instalován elektromotor. Provoz vetmého pohonu byl ukoncen okolo roku 1958. Další opravy stroje nebyly provádeny. Stroj byl odstaven, pístové táhlo pumpy bylo zablokováno, stejne tak obežné kolo s brzdou a kormidlem. Zarízení prešlo do správy obce. V polovine 80. let se tehdejší místní národní výbor snažil o opravy, nebo alespon konzervaci stroje ve spolupráci s památkovými institucemi. Na základe techto jednání posléze došlo
ke konzervaci stožáru, obežného kola a kormidla. Stroj je zapsán jako chránená technická památka ve státním seznamu kultumích památek.

Podobná zarízení bývala dríve na moravském venkove pomerne castá. V dubnu 2008 silná vichrice Emma poškodila vetné kolo natolik, že zarízení a kolo s lopatkami muselo být jerábem sneseno. Byla tak provedena historicky první generální oprava kola.

Rating: