Vodní kaple Sv. Jana - Kurim, Czech Republic
33U E 611882 N 5461459
CS: Vodní kaple Sv. Jana v ulici Podhorí. EN: Holy Wells (Water Waychapel) of St. John in Podhorí Street.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Jižní cást mesta Kurimi tvorí velký zalesnený kopec „Kurimská hora“ (kóta 435m). Na úbocí se nachází vodní kaple zasvecena sv. Janu Nepomuckému. Podle zdejší farní kroniky byla postavena L.P. 1722. Je to pulkruhovitá zdená stavba, v jejímž horním výklenku je umístena socha sv. Jana Nepomuckého (asi 150 cm vysoká) držící v ruce kríž s Kristem. Ve spodním výklenku vytéká z boku pramenitá voda prepadové jímky. V tesné blízkosti kaple vede vzhuru lesní cesta. Když byla cesta pri svozu dreva poškozena, našla se v hloubce asi 60 cm pod povrchem drevená kulatina, která tvorí prírodní potrubí pro studánku. Naši predkové neznali technologii kameninového ocelového potrubí, a proto kulaté kmeny, nejcasteji z borového dreva, po délce provrtávali jako potrubí. Toto se zachovalo až po dnešní casy.

jánecek2, obrázek se otevre v novém okneNaši predkové zde konali od nepameti pobožnosti, zvlášte na svátek tohoto svetce. V 50-tých letech nebyly tyto pobožnosti povoleny. Kurimský farár P Jan Hrebícek (1912-1977) chtel v roce 1972 tuto pobožnost u kaple obnoviti a požádal o to okresního tajemníka pro veci církevní. Ten však pobožnosti písemne zakázal. Po dlouhých desetiletích se zde první pobožnost konala roku 1990 za zdejšího faráre P. Václava Peši. Vodní kaple byla upravena a ozdobena kvetinami jako polní oltár. Sešlo se zde mnoho lidí, kterí zpevem a modlitbami obnovili dlouholetou tradici. Odkud vyverá pramen nikdo nedovede urcit. Predpokládá se, že vzniká nekde v útrobách skalního masívu tohoto zalesneného kopce. I po vydatných deštích vytéká voda tenkým pramenem, což v drívejších dobách nebylo. Není známo, jestli zásahem cloveka do prírody nebo jinými skutecnostmi nastalo zeslabení toku pramene.
Kaplicka sv. Jana Nepomuckého nad pramenem v ulici Podhorí se sochou svetce. Kaple i socha pochází pravdepodobne ze stejné doby, tedy z roku 1722.