No. 442, Hrad Michalovice, CZ
Michalovice Castle
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN
Michalovice is a castle located on the vicinity of the Jizera river, about 3 km northwest of the town of Mladá Boleslav. The ruins of the early Gothic Michalovice castle stands on the right bank of the Jizera river.

Michalovice castle was founded in the second half of the 13th century to replace an earlier manor house. The first recorded owner was Jan from Michalovice. The noble family of Michalovice possessed the castle until 1468, when its last male successor died. The castle was left to decay already in the 15th century.

The robust cylindrical tower is the reason why the castle is often called Michalovická Putna (i.e. the tub of Michalovice). By shooting off the rock during the railway construction in the 19th century the tower has leaned.

CZ
Pozustatky hradu Michalovice se nachází nedaleko reky Jizery asi 3 km severozápadne od mesta Mladá Boleslav. Zrícenina rane gotického hradu Michalovice stojí na pravém brehu reky Jizery.

Hrad Michalovice byl založen ve druhé polovine 13. století jako náhrada za puvodní menší panský statek . První zaznamenaným majitelem byl Jan z Michalovic. Šlechtický rod z Michalovic vlastnil hrad až do roku 1468, kdy jeho poslední mužský následník zemrel. Hrad byl pak ponechán osudu a chátral již od 15. století.

Robustní válcová vež je duvod, proc je také hrad casto nazýván Michalovická Putna. K naklonení veže došlo pri odstrelech skály pri stavbe železnice v 19. století.

Povest o hradu Michalovice - Duchové pod Putnou a tajemná chodba
Naklonená vež Putna v areálu zríceniny Michalovice prý stojí nad pokladem, který se marne snažili najít již alchymisté a Vlaši za casu Rudolfa II. Vež se zrítila v 19. století práve kvuli kopání, ale povest vypráví o tajemném výbuchu již nekdy ve stredoveku. Pri tom se objevil silný zelený ohen. Zdivo pohrbilo poklad i jeho hledace, duchové rozmackaných opovážlivcu prý dodnes poklad hlídají. Michalovický hrad má vedle údajného pokladu nekolik dalších tajemství - jedním z nich je prý podzemní chodba, která vede z Michalovic pod dnem Jizery, snad až k hradu mladoboleslavskému. Obyvatelé tudy mohli uprchnout v dobe nebezpecí.
Where can you get this wooden stamp.: N 50° 26.161 E 014° 53.268

Opening Times: