Marian Column, Kralupy nad Vltavou, Czech Republic
33U E 449438 N 5564490
Baroque Marian Column located close to a intersection streets Velvarská and 28. ríjna in Kralupy nad Vltavou
Location: Středočeský kraj, Czechia

Kralupy nad Vltavou is a town in the Central Bohemian Region of the Czech Republic.

The area of the actual town has been inhabited for millennium, but a significant growth of its population did not begin until the 19th century. It was the construction of the railway that stimulated a strong population growth. Factories were built near the railway, and the Oil Campaign of World War II targeted the oil refinery on December 28, 1944. During the totalitarian communist rule (1948–89) the town lacked democratic municipal government. The town centre was damaged by flood in 2002.

About Marian Column
Mariánský sloup – sousoší Panny Marie Bolestné.
Byl umísten v Kralupech – Mikovicích, uprostred križovatky dnešních ulic Velvarská, Pražská a 28. ríjna. Presný letopocet vzniku není znám, ale je pravdepodobné, že souvisí s morovou epidemií v letech 1713 -1715. Po odeznení epidemie si verící vyprošovali ochranu pred dalšími podobnými pohromami stavbou tzv. morových sloupu. Sousoší se skládalo ze 4 soch, dole na podstavci byly umísteny sochy trí svetic, sv. Terezy, sv. Anny a sv. Františky. Na nejvyšším míste na vrcholu sloupu stála socha P. Marie Bolestné s mecem, zabodnutým do prsou.
Ve 2. pol. 20. stol., v souvislosti s narustající dopravou, sousoší velmi trpelo a bylo nekolikrát opravováno. Poslední teckou za jeho existencí byla dopravní nehoda v roce 1978, pri které byla tato památka poškozena. Následne bylo rozhodnuto o rozebrání a odstranení sousoší (což bylo provedeno v roce 1980, jednotlivé cásti byly uloženy v Dýhárne v Kralupech - Lobecku) s cílem jej v budoucnu znovu sestavit na jiném míste. K tomu již však nedošlo, pouze bylo sousoší v r. 1988 zbaveno památkové ochrany.

V první polovine 90. let 20. stol. rozhodlo zastupitelstvo mesta o zámeru znovupostavení této památky. Sochy svetic a P. Marie Bolestné byly restaurovány a po prechodnou dobu umísteny v kralupském kostele. V soucasné dobe je již socha zrestaurována a stojí cca 20 metru od puvodního místa. Bylo také dosaženo jeho opetovného prohlášení za kulturní památku.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column