St George / Sv. Jirí - Prague Castle, Prague, Czech Republic
33U E 457108 N 5548846
Horseback statue of St George fighting with dragon in the middle of fountain in 3rd Courtyard of Prague Castle / Socha svatého Jirí na koni, bojujícího s drakem na tretím nádvorí Pražského hradu.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

EN

The Gothic bronze statue of St.George killing a dragon is an unique example of metal casting in 14th century. According to the tradition, the statue was cast by George and Martin of Kluj in 1373, it is possible that Parlér’s building and art workshop also worked on this piece. It is the first known statue in Czech republic that wasn’t linked to a particular building and that decorated an open space. The statue stands on a high pedestal in the middle of a modern round, shallow fountain at a level created by J. Plecnik in place of a Baroque fountain which stood there originally and was taken down and moved to George Square in the 1990’s. The original statue is stored in the collections of the National Gallery, the actual statue is a copy from 1967.

St George

Saint George (c. 275/281 – 23 April 303) was, according to tradition, a Roman soldier from Syria Palaestina and a soldier in the Guard of Diocletian, who is venerated as a Christian martyr. In hagiography Saint George is one of the most venerated saints in the Catholic (Western and Eastern Rites), Anglican, Eastern Orthodox, and the Oriental Orthodox churches. He is immortalized in the tale of Saint George and the Dragon and is one of the Fourteen Holy Helpers. His memorial is celebrated on 23 April, and he is regarded as one of the most prominent military saints.
Cited from (visit link)

CZ

Gotickou bronzovou plastiku sv. Jirí vytvorili bratri Jirí a Martin z Klausenbergu (Cluj, Kluž v rumunském Sedmihradsku). Pri velkém požáru Malé Strany a Hradcan v roce 1541 došlo k jejímu poškození, poškozena byla znovu v roce 1562 pri korunovaci Maxmiliána II. na ceského krále, v roce 1563 ji opravoval Tomáš Jaroš, známý puškar a zvonar z Brna, též tvurce Zpívající fontány v Královské zahrade. Z archivních dokumentu je patrné, že Jarošova oprava byla jen nepatrná, dílo je tedy puvodní. Za Leopolda I. v roce 1662 byl poveren Francesco Carrati, aby vypracoval návrh kašny s nádrží na ryby (piscina). Na této pískovcové kašne (která je momentálne umístena na Jirském námestí) byla socha Sv. Jirí umístena. Kašnu socha zdobila až do roku 1928, kdy J. Plecnik pri úpravách Hradu navrhl a vytvoril pro sochu novou nádrž a podstavec a umístil ji spolecne se žulovým monolitem na III. hradním nádvorí pred starým proboštstvím. Na dnešní fontáne ovšem puvodní plastiku nenajdete, byla v roce 1967 nahrazena kopií a originál byl umísten do Národní galerie v Jirském kláštere.
Socha predstavuje sv. Jirí v brnení, svírajícího v pravé ruce kopí a zabíjícího draka pod vzpínajícím se konem. Zápas se odehrává na skalnatém terénu. Hranol podstavce z prachatického dioritu (ze kterého jsou i sloupky okolního kruhového zábradlí), je zapušten do melkého bazénu vodní nádrže. Voda prýští do nádrže z drakovy tlamy.
Citováno z (visit link)

Sv Jirí

Podle krestanské hagiografie byl sv. Jirí rímský voják pocházející z Anatolie (dnes Turecko). Sv. Jirí je zvecnen v "legende o sv. Jirí a draku". Je patronem mnoha zemí, mest, profesí, organizací a nemocných lidí.

Jirí se zrejme narodil v Kappadokii (dnešní Turecko), v krestanské rodine nekdy kolem r. 270 n. l. Podle historických pramenu mohl být Jirí vysokým dustojníkem rímských legií a clenem osobní stráže rímského císare Diokleciána. V roce 303 vydal císar edikty umožnující pronásledování a útisk krestanu v celé Ríši. Jirí se místo povinné úcasti na perzekucích priznal ke krestanství a kritizoval císarské rozhodnutí. Za tuto zradu ho rozzurený Dioklecián nechal uveznit, a protože se nevzdal své víry, byl mucen a posléze narídil jeho popravu. Jirí byl popraven stetím pred Nikomédijskou obrannou zdí 23. dubna 303. Telo bylo pohrbeno v palestinském meste Lýdda. Lýdda se brzy stala místem, kam chodili krestané vzdávat Jirímu úctu jako mucedníkovi. Již necelých dvacet let po smrti Jirího tam dal rímský císar Konstantin I. postavit první svatojirský chrám na svete.
Associated Religion(s): Roman Catholicism, Anglicanism, Lutheranism, Oriental Orthodox, Church Eastern Orthodox

Statue Location: 3rd Prague Castle Courtyard

Entrance Fee: free