Nova synagoga / Praha - Liben, CZ
CS: Libenska synagoga z 19. stoleti / EN: Synagogue in Liben from 19th century
Location: Hlavní město Praha, Czechia

CS: Nova synagoga v Libni byla postavena v letech 1846-58. Jedna se o jednoduchou trojlodni novoromanskou stavbu. Puvodni zdobnejsi fasada ani oploceny dvur s aleji se do dnesni doby nedochovaly.
Zidovske ghetto v tehdejsi vsi Libni vzniklo v polovine 18. stoleti kvuli ediktu Marie Terezie, ktera vypovedela Zidy z Prahy. V libenskem ghettu nejprve stala Stara synagoga, ktera byla roku 1858 nahrazena zminovanou Novou a ktera roku 1862 pote zanikla.
Synagoga slouzila bohosluzbam az do druhe svetove valky. Behem okupace byla zavrena a slouzila jako sklad konfiskovaneho zidovskeho majetku. V naslednem obdobi komunismu pak slouzila jako skladiste ovoce a pote kulis nedalekeho divadla.
Vyklizeni a opravy se synagoga dockala az po znovunastoleni demokratickeho rezimu po roce 1989. Dnes se zde obcasne konaji bohosluzby a planuje se dalsi vyuziti pro kulturni ucely.

EN: Nova synagoga (New Synagogue) in Liben was built during 1846-58. It is a simple three-nave neoromanesque building. Original ornate facade and fenced yard with alley did not remain untill now.
Jewish ghetto in village Liben was founded in 1740s because of edict of Maria Theresa which expelled Jews from Prague. There stood Old Synagogue until 1862 which was then replaced by New Synagogue.
The synagogue was used for worship till World War II when it served as a store of Jewish belongings which were confiscated by Nazis. During following communist era the temple was a store of fruit and later of theatre set pieces.
The renovation of the synagogue was made after the restoration of democratic regime in 1989. Now the place is sometimes used for worships again and it is planned to be used in addition for cultural purposes.
Status: Active house of prayer

Denomination/Group: Orthodox