No. 96, Kvilda, Šumava, CZ
33U E 396115 N 5430547
Turistická známka zobrazuje kostel sv. Štepána na Kvilde. /// Tourist stamp shows the Church of St. Stephen in Kvilda.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Kvilda

• Kvilda je obcí ležící v srdci Šumavských hvozdu. Díky své poloze je jedním z nejvýznamnejších turistických stredisek Šumavy.

• První písemná známka o Kvilde (nemecky Gefilde a latinsky Geuilde) pochází z roku 1345. Král Jan Lucemburský dal do držení Tomáši a Janovi, synum správce píseckého panství Ondreje, les ležící za Rejštejnem.  Tomáš s Janem zde zacali rýžovat zlato. Pozustatky rýžování nalezneme ješte dnes v okolí Hamerského potoka v podobe tzv. sejp.

• Dríve neprostupný prales, který byl prirozenou hranicí mezi Cechami a Nemeckem se vlivem Zlaté stezky (zde Horní Zlatá stezka, tzv. Kašperskohorská) zacal premenovat a lidé jej zacali osidlovat. Osada Kvilda vzniká podél této cesty pravdepodobne v 15. až 16. století.

• Osada žila mnoha remesla - hamernictví, sklárství, težba a zpracování dreva - zejména výrova šindelu, rezbárství, výroba lyží a dokonce svetoznámé zpracování rezonancního dreva.

• Težké casy a úpadek pro Kvildu prinesla 2. svetová válka a poválecné období. Vetšinou nemecké obyvatelstvo bylo odsunuto a z puvodních 1450 obyvatel žijících zde v roce 1945 zustalo na Kvilde v roce 1950 již pouze 238.

• Dnes je Kvilda oblíbeným horským strediskem a cílem turistu, lyžaru, cyklistu a milovníku prírody.

Kostel sv. Štepána

• Kostel byl postaven v roce 1765. Zasvecen je památce nalezení tela sv. Štepána.

• Roku 1889 zachvátil Kvildu požár a spolu s osmnácti domy a školou shorel i kostel.

• Kostel byl znovu vystaven a vysvecen v roce 1894 podle kostela na Knížecích Pláních. V této podobe stojí v obci dodnes.

Kvilda

• Kvilda is small village located in the heart of the Bohemian Forest. It´s an important tourist centre of this area.

• The first written mention is from 1345. Czech king Jan Lucemburský gave forest called Kvilda to Jan and Tomáš. They started with gold - washing. Even today we find around the remains of Hamer Creek gold washing.

• Kvilda was founded in 15. or 16 century around the Golden Trail.

• People in Kvilda had many crafts - production of glass, gold washing, logging, wood carving ...

• Period after the Second World War was very hard. The most of German population leave Kvilda. In 1950 there remained only 238 inhabitants (in 1945 there were 1450 inhabitants).

The Churche of St. Stephen

• The churche was built in 1765 and dedicated to to the memory of finding the body of St. Stephen.

• In 1889 Church and other houses in Kvilda burnt. In 1894 was built the new Churche which stands to this day.

Where can you get this wooden stamp.: N 49° 01.133 E 013° 34.770

Rating: