Rozhledna v mandlonových sadech
33U E 627584 N 5423780
Quick Description: The newly built tower in the almond orchards of the city Hustopece./Nove postavená rozhledna v mandlonových sadech nad mestem Hustopece.
Location: Jihomoravsky kraj, Czech Republic

Long Description:

V dobe nejvetsiho rozvoje v sedesatych letech mely sady rozlohu pres 180 hektaru s 50.000 stromy. Postupne vsak byly nahrazovany vice atraktivnimi merunkami, az na konci 20. stoleti zustaly jen dva male sady s necelou tisicovkou mandloni a spolecnou rozlohou asi 4,5 ha. Dlouhodobe zanedbavani tohoto botanickeho skvostu vsak vedlo v nekterych predeslych letech k tomu, ze mandlone nevykvetly a neprinesly zadne plody. V roce 2007 byly z iniciativy mesta Hustopece provedeny prvni zasahy k jejich zachrane a byly odborne osetreny stovky stromu.

Rozhledna je postavená z ocelových prvku (schodište, zábradlí a ukotvení) na zbylé cásti bylo použiti drevo. K jejímu oficiálnímu otevrení dojde 31.3.2012, kdy by mely být mandlone v plném rozkvetu.
Difficulty:

Opening times and fees: