No. 460, mesto - Jeseník, CZ
33U E 657434 N 5566531
CS: Lázenské mesto na severním úpatí severomoravských Jeseníku. EN: Spa city at north hillside of northmoravian mountains Jeseníky.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

CS:
Vodní tvrz v Jeseníku / Jesenické Vlastivedné muzeum:
Mezi nepríliš pocetnými historickými památkami na Jesenicku zaujímá jedno z nejduležitejších míst budova Vodní tvrze v Jeseníku, dnes sídla Vlastivedného muzea Jesenicka. Tato ojedinelá ukázka vyspelé stredoveké architektury je stredem pozornosti nejen cetných tuzemských i zahranicních turistu, ale i lázenských pacientu. Pocátky vzniku puvodní fortifikace s trojnásobným vodním príkopem na jižní strane je nutné hledat v souvislosti s dobou založení první osady, která dala vzniknout pozdejšímu mestu. Je to období kolonizace v polovine 13. století, kdy byla celá oblast pohranicních hvozdu osídlena novými osadníky. Puvodne vežovitá stavba byla vystavena patrne práve již koncem 13. století. V prubehu 14. a 15. století byla postupne v držení svetských majitelu a pozdeji vratislavských biskupu, kterí ji definitivne získali roku 1547 (tvrz byla jedinou záštitou mesta, které nikdy nemelo právo vybudovat hradby). Zrejme na konci 15. století byla puvodní obytná vež stržena, protože již nevyhovovala zvyšujícím se požadavkum komfortního bydlení. Nynejší podobu tvrz získala kolem roku 1730 díky zásahu falckrabete rýnského, biskupa Františka Ludvíka, který financoval celou prestavbu.
Koncem 18. století se tvrz stala docasným domovem hudebního skladatele Karla Ditterse z Dittersdorfu, který zde pusobil jako biskupský hejtman. V biskupském držení zustala budova až do roku 1945 (v tomto roce prostory tvrze sloužily jako sklad válecných konfiskátu). Dnes je majetkem státu pod správou Lesu CR.
Zdroj: (visit link)

Prodejci:
- Vlastivedné muzeum Jesenicka, Jeseník
- Trafika U Klícu, Jeseník, ul. Lipovská
- Informacní centrum, OC Alkron Jeseník
- Trafika suvenýry Priesnitz, Jeseník
- Trafika Paleckovi - autobusové nádraží
- Recepce Slovan (hotel na nám. v Jeseníku)
- Knihkupectví Domecek Václav Tschulik
- Trafika, Masarykovo nám. Jeseník
- Trafika - vlakové nádraží

EN:
Among the not very numerous historical monuments in the Jesenik city, is the Water fortress one of the most important places. In the building of the fortresstoday seat a museum of Jeseník. This unique example of medieval architecture is in the focus of numerous domestic and foreign tourists as well as spa patients.
Where can you get this wooden stamp.: N 50° 13.785 W 017° 12.420

Opening Times: