City hall Antwerp - Antwerpen - Belgium
City hall of Antwerp in Belgium.
Location: Antwerpen, Belgium

Nederlands

"Het stadhuis van Antwerpen bevindt zich op de Grote Markt in de Belgische stad Antwerpen. Het stadhuis staat op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed als onderdeel van de groepsinschrijving Belforten in België en Frankrijk.

Het stadhuis is een renaissancegebouw, ontworpen door de architect Cornelis Floris De Vriendt. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564. Het stadhuis is overwegend gebouwd in de renaissancebouwstijl; de middelste sectie doet echter al denken aan de barok.

In deze middelste sectie zijn 3 wapenschilden verwerkt: links dat van de hertog van Brabant, in het midden dat van de Spaanse koning Filips II en rechts dat van de markgraaf van Antwerpen. Op dit laatste wapenschild is een adelaar te zien.

Boven de drie wapenschilden is er een nis met een Mariabeeldje. Dit heeft er echter niet altijd gestaan. Oorspronkelijk stond er een Brabobeeldje, maar door de contrareformatie werd dit vervangen door een meer christelijk Mariabeeld.

De onderste verdieping van het stadhuis bestaat uit kleine houten poortjes. Deze dienden om te gebruiken als winkelpand, om het dure gebouw te betalen." wikipedia (visit link)

English

"The City Hall (Dutch: Stadhuis) of Antwerp, Belgium, stands on the western side of Antwerp's Grote Markt (Great Market Square). Erected between 1561 and 1565 to the design of Cornelis Floris de Vriendt and several other architects and artists, this Renaissance building incorporates both Flemish and Italian influences.

The low arcaded ground story is of rusticated stone, and at one time housed little shops. Above are two stories with Doric and Ionic columns separating large mullioned windows, and a fourth story forming an open gallery.

The richly ornamented center section, which rises above the eaves in diminishing stages, holds female statues representing Justice, Prudence, and the Virgin Mary, and bears the coats of arms of the Duchy of Brabant, the Spanish Habsburgs, and the Margraviate of Antwerp." wikipedia (visit link)
Year photo was taken: 1910